Aktuelno iz kulture

Piter Džekson sprema dokumentarnu seriju o čuvenim liverpulskim bubama: Intiman pogled na "Bitlse"

Komentari

Autor: IndieWire

23/06/2021

-

18:59

Piter Džekson sprema dokumentarnu seriju o čuvenim liverpulskim bubama: Intiman pogled na "Bitlse"
Piter Džekson sprema dokumentarnu seriju o čuvenim liverpulskim bubama: Intiman pogled na "Bitlse" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dokumentarni film "The Beatles: Get Back" reditelja Pitera Džeksona biće prikazan tokom amričkog praznika Dan zahvalosti i to kao serija iz tri dela, prenosi IndieWire.

Iako je prvobitno objavljeno da će film biti predstavljen krajem avgusta, platforma "Disney +" je odlučila da ovaj dokumantarac zbog "obilja snimaka i materija", a na kojima je reditelj Džekson radio protekle tri godine, prikaže u vidu tri odvojene epizode u periodu od 25. do 27. novembra.

Prema navodima američkog medija, dokumentarac je nastao od 60 sati do sada nikad viđenih snimaka i više do 150 sati nikad objavljenog zvuka sa sesija iz studija. Džekson je, kako se navodi, jedina osoba u proteklih pet decenija koja je dobila pristup pomenutim snimcima iz privatnih arhiva.

Kako je kazao sam reditelj, inače veliki fan čuvenih "buba", film je priča o prijateljima i pojedincima, ali i priča o božanstvenom partnerstvu i ljudskim slabostima.  

Foter/Gage Skidmore on Foter.com

Film nije nostalgija, već sirov, iskren i ljudski

"Ovo je detaljan prikaz kreativnog procesa, kako su stvarane kultne pesme pod pritiskom... Ali film nije nostalgija, već je sirov, iskren i ljudski. Kroz šest sati upoznaćete `The Beatles` iz intime za koju nikada niste mislili da je moguća", dodao je reditelj. 

"The Beatles: Get Back" će prikazati rad benda u studiju, pokazujući u opuštenoj i radnoj atmosferi Lenona, Makartnija, Harisona i Stara dok stvaraju od nule neke od svojih sad već kultnih pesama. Dokumenatarac, takođe, uključuje retke snimke sa poslednjeg uživo nastupa benda.

"Bitlsi" su, naime, 1965. godine odlučili da više ne idu na turneje već da rad nastave isključivo u studiju. Čuveni koncert na krovu održan je 30. januara 1969. u centru Londona, gotovo spontano usred planova o nastupima pod nazivom "Get Back sessions".

Taj koncert u istoriji popularne muzike ostao je zabeležen krupnim slovima kao poslednji živi nastup legendarne liverpulske četvorke. U tom trenutku, verovatno niko nije ni slutio da će se već u septembru iste godine "Bitlsi" nezvanično, ali definitivno razići.

Krajem septembra 1969. objavili su 11. studijski album "Abbey Road", a potom je objavljen i poslednji studijski album "Let It Be", kao i nekoliko kompilacija i specijalnih izdanja.

Komentari (0)

Kultura