Aktuelno iz kulture

Majkl Kejn zbog selidbe odlučio da rasproda deo kolekcije: Na aukciju idu i zlatni sat, par naočara i Šagal

Komentari

Autor: CNN

15/01/2022

-

19:11

Majkl Kejn zbog selidbe odlučio da rasproda deo kolekcije: Na aukciju idu i zlatni sat, par naočara i Šagal
Majkl Kejn - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Oskarom nagrađeni glumac Majkl Kejn daje priliku fanovima da dođu u posed njegovih ličnih predmeta i uspomena na slavnu filmsku karijeru.

Iako će se predmeti naći na aukciji 2. marta u Londonu, sve su prilike da će do ličnih stvari ser Majkla Kejna doći oni sa "dubljim novčanikom". Među ličnim predmetima koji će biti ponuđeni su i zlatni sat roleks, za koji se procenjuje da će dostići cenu od 12.000 funti, a iz umetničke kolekcije bi se mogao izdvojiti Mark Šagal - slika "Les amoureux dans l'arbre" (Ljubavbici kod drveta) za koju se očekuje da može biti prodata za 50.000 funti.

Pod čekić se očekuje da ode i rediteljska stolica iz filma "Uhvati Kartera" iz 1971, kao i par prepoznatljivih naočara. 

"Ser Majkl Kejn ima uticaj na populaciju koja nije definisana starosnom dobi ili nacionalnošću, njegovi filmovi su deo istorije 20. veka i, ko god da bude najuspešniji na aukciji, posedovaće delić te istorije i predmet(e) bez premca", kazao je za CNN direktor aukcijske kuće Bonhams.

Kako je britanski Tajms pisao, zvezda filma "Posao u Italiji" nevoljno rasprodaje neke od svojih voljenih predmeta iz bogate riznice koju je prikupljao tokom šest decenija karijere, ali se na to odlučio jer se sa suprugom Šakirom priprema za selidbu u manju kuću iz vile u Sariju, na jugoistoku Engleske.

"Ser Majkl je prikupljao ove predmete tokom mnogo decenija i uvek je kupovao ono što voli, a ne iz bilo kog drugog razloga, i to ovu kolekciju čini tako neverovatno posebnom", kazao je Kejnov predstavnik za medije.

Kako se navodi u tekstu CNN, na aukciji će se naći i portret Kejna s potpisom engleskog slikara Linkolna Taunlija. Novac od njegove prodaje namenjen je dobrotvornoj organizaciji za zaštitu dece (NSPCC), i u istu svrhu će biti prodat i filmski poster za romantičnu komediju "Alfi" iz 1966. za koju je Kejn osvojio nominaciju Američke filmske akademije za najboljeg glumca.

"Biće prilično teško da se rastanem od dragocenih delova svog života i karijere, ali pravo je vreme da krenem dalje. Nadam se da će ove relikvije dati novim vlasnicima onoliko zadovoljstva koliko su meni pružile", kazao je Kejn u saopštenju za javnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura