Aktuelno iz kulture

Dok čekamo Exit i film o Merilin Monro, Nik Kejv najavio i dokumentarac o saradnji sa Vorenom Elisom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

21:35

Dok čekamo Exit i film o Merilin Monro, Nik Kejv najavio i dokumentarac o saradnji sa Vorenom Elisom
Gosha Rubchinskiy - Copyright Gosha Rubchinskiy

veličina teksta

Aa Aa

Dok čekamo Exit i dugo najavljivani film o Merilin Monro "Plavuša" (Blonde), hedlajner ovogodišnjeg festivala u Novom Sadu, Nik Kejv je najavio dokumentarac pod nazivom "This Much I Know to Be True" (Ovoliko sigurno znam), koji će prikazati njegovo kreativno partnerstvo sa Vorenom Elisom, dugogodišnjim saradnikom i članom benda "The Bad Seeds". 

Sniman na lokacijama u Londonu i Brajtonu prošle godine, ovaj dokumentarac beleži izuzetan odnos muzičara dok "oživljavaju" pesme sa albuma "Ghosteen" i "Carnage", a trebalo bi da se tokom godine pojavi pred publikom.

Reditelj dokumentarca je Endru Dominik, a Deadline piše da je ovo ostvarenje svojevrstan nastavak prethodnog "One More Time with Feeling" (Još jednom s osećajem, 2016), čija je tema bila nastanak albuma "Skeleton Tree".

Pomenuti reditelj je sa Kejvom i Elisom već sarađivao na hvaljenoj vestern drami "The Assassination Of Jesse James by the Coward Robert Ford" (Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa) iz 2007. godine, ali i na novom biografskom filmu o Marilin Monro "Blonde" (Plavuša) koji je zasnovan na istoimenom kontroverznom romanu autorke Džojs Kerol Outs, i čije se prikazivanje očekuje tokom 2022.

Kako je objavio Deadline, u dokumentaracu "Ovoliko sigurno znam" će se pojaviti i priznata umetnica, bliska prijateljica i dugogodišnja saradnica Kejva i Elisa, Merijen Fejtful, a publika će biti u prilici i da "zaviri" u radionicu u kojoj Kejv stvara seriju skulptura koja prikazuju život đavola, a koja je opisana kao "portret svih nas dok se krećemo od nevinosti ka iskustvu, prilagođavamo svetu i, na kraju, suočavamo sa sopstvenom smrću".

Kako izgleda dan u životu svestranog australijskog umetnika dočarano je prethodno u filmu "20.000 dana na zemlji" (2014) rediteljskog dvojca Forsajt-Polard, sa malo elemenata drame i dokumentaristike. Ovo ostvarenje je nagrađeno na čuvenom Sandens festivalu za režiju i montažu, a poneo je naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesma gde je sabirao koliko dana već živi.

Početkom 2021. godine Kejv i Elis su objavili zajednički album "Carnage", koji se sastoji od osam pesama, a dvojica muzičara su ih napisali i snimili tokom karantina. To je bio prvi projekat koji su objavili kao duo, iako već skoro 30 godina sarađuju, kako u grupi "The Bad Seeds", tako i na muzici za filmove. Album "Ghosteen" je bio 17. studijski album Nika Kejva i njegovih "Seeds", objavljen 2019, kao treći deo trilogije nakon albuma "Push the Sky Away" (2013) i "Skeleton Tree" (2016).

Krajem oktobra prošle godine, bend je objavio i "B-Sides & Rarities Part II", dvostruko izdanje sa 27 B-strana singlova i retkih pesama iz razdoblja od 2006. do 2020. A još jedna potvrda izuzetne saradnje Kejva i Elisa je i nedavno objavljeni album "La Panthere des Neiges" (Snežni leopard), koji je saundtrak istoimenog francuskog dokumentarnog filma o prirodi.

Podsetimo, Kejv sa svojim "The Bad Seeds" stiže ovog leta na Petrovaradinsku tvrđavu, sa koje će zagrmeće sa Glavne bine Exit festivala u petak, 8. jula.

"Jednodnevne ulaznice za petak, 8. jul, u prodaji su po poklon cenama, sa preko 40 odsto popusta: regularne ulaznice po ceni od 2.990 dinara, fan pit po ceni od 3.990 dinara i VIP po ceni od 12.000 dinara. U prodaji su i četvorodnevne ulaznice za Exit festival 2022, po ceni od 6.490 dinara, uz uštedu od 60 odsto. Ulaznice se mogu kupiti na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a", podsećaju iz tima Exit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura