Aktuelno iz kulture

Nik Kejv najavio nove memoare "Vera, nada i pokolj"

Komentari

Autor: NME, Euronews Srbija

18/09/2021

-

21:48

Nik Kejv najavio nove memoare "Vera, nada i pokolj"
Nik Kejv najavio nove memoare "Vera, nada i pokolj" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U pripremi su novi memoari Nika Kejva, koji bi trebalo da se pojave pred čitaocima na jesen 2022. godine pod nazivom "Faith, Hope And Carnage" (Vera, nada i pokolj) i u izdanju kuće "Canongate".

Prema navodim NME, memoari nastavju iz više od 40 sati razgovora između legendarnog australijskog umetnika i novinara Oberver Šona O'Hagana, a "pokriće" Kejvov pogled na svet i lični život nakon smrti sina Artura, koji je preminuo jula 2015. u 15. godini. 

"`Vera, nada i pokolj` obećava da će biti promišljena knjiga o Kejvovom unutrašnjem životu koji se odvijao poslednjih šest godina, meditacija o velikim idejama, uključujući teme, kao što su vera, umetnost, muzika, tuga i još mnogo toga“, navodi se u sinopsisu memoara.

Kako se još navodi, u pitanju je projekat podstaknut globalni "lokdaunom", koji se gotovo savršeno nadovezuje na Kejvovo nedeljno pisanje (i odgovaranje na pitanja fanova) na blogu "The Red Hand Files".

Između vere i sumnje

U pitanju je prvi intervju koji je Kejv dao unazad godinama, a o novim memoarima je ovaj umentik izjavio: "Bilo mi je malo čudno, ali iskreno bilo je zadovojstvo razgovarati sa Šonom i zajedno s njim prolaziti kroz ova neizvesna vreme. Takođe, zadovoljstvo je nastaviti saradnju sa Canongateom, koji je kao i uvek predan i strastven u poslu".

Prema rečima novinra O’Hagana, pred čitaocima će se naći intimni i često iznenađujući razgovori, u kojima Kejv iskreno govori o svom životu, muzici i dramatičnoj transformaciji izazvanoj ličnom tragedijom.

"Raspoređen oko niza tema, uključujući pisanje pesama, tugu, kreativnost, saradnju, katastrofu, prkos i smrtnost, knjiga treba da pruži dubok uvid u jedinstveni um jednog od najoriginalnijih i najizazovnijih umetnika našeg doba, kao i istraživanje kompleksne dinamike između vere i sumnje, koja podupire čitavo njegovo delo", dodaje O’Hagan.

Kako izgleda dan u životu svestranog australijskog umetnika dočarali su u filmu "20.000 dana na zemlji" (2014) rediteljski dvojac Forsajt-Polard, sa malo elemenata drame i dokumentaristike. Film je nagrađen na čuvenom Sandens festivalu za režiju i montažu, a poneo je naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesma gde je sabirao koliko dana već živi.

Početkom prošle nedelje, Kejv je podelio sa fanovima "Earthlings", do sada nikad predstavljenu pesmu iz vremena "Ghosteen", a koja će se naći na narednom albumu "B-Sides & Rarities Part II".

Naredne godine Kejv sa svojim "The Bad Seeds" stiže na Exit, a ove godine je objavio album "Carnage" sa kolegom iz benda, multiinstrumentalistom Vorenom Elisom, koji se ove jeseni predstavio i kao pisac i to delom "Žvaka Nine Simon".

Ova debitantska knjiga Vorena Elisa govori upravo o tome što je u naslovu: o žvaki Nine Simon koju je Elis uzeo kada je legendarna muzičarka nastupala 1999. godine na festivalu Meltdaun. Zadivljen njenim nastupom, Elis se iskrao na scenu, uzeo žvaku sa klavira i "narednih 20 godina je čuvao kao totem, pre nego što ju se optočio srebrom i zlatom da bi je tako predstavio na Kejvovoj izložbi "Stranger Than Kindness". 

Upravo je povodom pomenute izložbe, održane prošle godine u galeriji Black Diamond u Kraljevskoj danskoj biblioteci u Kopenhagenu, Kejv objavio istoimenu ("Stanger Than Kindess" - prema pesmi sa albuma "Your Funeral... My Trial" iz 1986) ilustrovanu biografiju. Na ovim stranicama se uz ličnu priču kompozitora i pesnika, i uz obilje fotografija iz proteklih pet decenija, nalaze komentari i crtice, promišljanja samog Keva i pisca Darsija Stajnkea. Na srpskom su objavljenje knjige "Smrt Zeke Manroa" i "I magarica ugleda anđela", koje je kao autor potpisao Nik Kejv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura