Aktuelno iz kulture

Ruski reditelj nakon više godina zatočeništva, dobio dozvolu da ode iz zemlje: Neću napustiti svoju domovinu, vraćam se

Komentari

Autor: Euronews

19/01/2022

-

23:37

Ruski reditelj nakon više godina zatočeništva, dobio dozvolu da ode iz zemlje: Neću napustiti svoju domovinu, vraćam se
Kiril Serebrenikov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon godina koje je proveo zatvoren u Moskvi, proslavljenom ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu prošle nedelje je dozvoljeno da napusti zemlju i otputuje u Hamburg zbog umetničkog projekta, piše Euronews.

Serebrenikov, kako kaže, nema predstavu zašto mu je sada dopušteno da putuje u Nemačku, a to ranije nije bio slučaj sa nekim drugim njegovim angažmanima, i obećava da će se vratiti u Rusiju.

"Verovatno sam bio dobar momak, dobro sam se ponašao... Poslao sam prijavu zvaničnim vlastima sa molbom da mi dozvole da odem u Hamburg zbog posla, i oni su mi samo dali dozvolu za ovaj projekat", kazao je reditelj u Talija teatru u Hamburgu, gde na scenu postavlja "Crnog monaha" po istoimenoj priči ruskog pisca i dramaturga Antona Čehova.

Prema pisanju Euronews, reditelj se u Rusiju vraća 22. januara, na dan premijere pomenutog komada.

"Obećao sam, moram da se vratim. Definitivno ću se vratiti", ističe reditelj.

Dozvola da otputuje u inostranstvo je bila toliko neverovatna, pa na pitanje o čemu je razmišljao tokom leta do Nemačke, Serebrenikov je odgovorio rečima: "Svi imamo iste misli - samo da sletimo."

Serebrenikovu, poznatom po provokativnim scenama golotinje i profanom jeziku, kao i po modernim adaptacijama ruskih klasika i produkcijama (od drame do opera i filmova) koje ismevaju zvanične laži, korupciju i rastući konzervativizam u ruskom društvu, bilo je zabranjeno da napušta Rusiju nakon afere sa proneverom državnog novca.

Ovaj 52-godišnjak je, naime, 2017. priveden i potom stavljen u kućni pritvor (u kom je proveo gotovo dve godine, dok je nekoliko njegovih sradnika provelo više meseci u zatvoru, prim.aut.) jer se teretio da je proneverio više od 1,7 miliona evra koje su iz državnog budžeta bile dodeljene moskovskom pozorištu Gogolj centar, a čiji je on bio umetnički direktor.

U junu 2020. osuđen je na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu, rečeno mu je i to da ne može da napušta Rusiju sve do 2023, a ubrzo je i okončan njegov osmogodišnji mandat u Gogolj centru.

S druge strane, Serebrenikov je sve vreme odbacivao optužbe, govoreći da su apsurdne. Mnogi u Rusiji njegov slučaj vide kao kaznu zbog njegovih stavova protiv vlasti i hrabrih kritika koje upućuje na račun autoritarnosti i homofobije u današnjoj Rusiji. 

Kanskom festivalu nije mogao da prisustvuje 2017. gde je njegov film "Leto“, muzička oda mladosti i slobodi, bio u zvaničnoj konkurenciji, ali ni prošle godine kada je na Kroazeti prikazan njegov film film "Petrov u gripu" na kom je radio dok je bio u kućnom pritvoru, bez pristupa internetu ili telefonu, ali je preko svojih advokata komunicirao sa saradnicima.

Halucinogeno putovanje strip crtača u postsovjetskoj Rusiji, zasnovano je na romanu "Petrovi u gripu i oko njega" Alekseja Saljnikova iz 2018. Dok gradom hara grip, Petrov se muči da preživi još jedan dan u zemlji u kojoj prošlost nikada nije prošlost, a sadašnjost je puna nasilja i alkohola.

Serebrenikov kaže da, uprkos svim nevoljama, nema nameru da napusti svoju domovinu.

Moji snovi su u Rusiji

"To je moja domovina. Ja sam građanin kulture, to je moj jezik, moja kultura, pozorište, umetnost. Mnogo volim Rusiju, imam puno prijatelja tamo, kao i u Nemačkoj i svuda. Ali moji snovi su još uvek u Rusiji", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, on se sve vreme oseća kao slobodan čovek iako je bio zatočen godinama jer, kako navodi, biti slobodan je deo njegovog posla.

"U umetnosti i pozorištu se uopšte ne može raditi bez slobode. U suprotnom, to je propaganda ili nešto drugo. Mi svoju slobodu nosimo unutra. Ne dobijamo je spolja. To je pitanje oko koga gradimo sopstveni život i na kojem smo izgradili sebe", zaključio je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura