Aktuelno iz kulture

Trijumf "Titana" u Kanu: Spajk Li slučajno otkrio pobednika pre zvanične dodele nagrada

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2021

-

22:20

Trijumf "Titana" u Kanu: Spajk Li slučajno otkrio pobednika pre zvanične dodele nagrada
Žulija Dikorno - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

"Zlatna palma" 74. Filmskog festivala u Kanu pripala je ostvarenju "Titan" francuske rediteljke Žulije Dukurno, koje je prema ocenama kritičara najekstremnije i najšokantije ostvarenje prikazano u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji. 

Predsednik žirija Spajk Li slučajno je već na samom početku svečane ceremonije, kada je stručni žiri odgovarao na pitanja voditeljke, otkrio ime dobitnika glavne nagrade, i tako napravio još jedan presedan u Kanu, ali i opštu zabunu i smeh prisutnih.

"Za 63 godine života, naučio sam da je ljudima potrebno dati drugu šansu, i evo ovo neka bude moja druga šansa", kazao je čuveni reditelj, uz izvinjenje i priznanje da je zabrljao i da je trebalo ostaviti malo više neizvestnosti u ovoj noći. 

Ipak, laureatkinja je sačekala svoj red i pridružila se na sceni tek kada se na istoj pojavila specijalna gošća Kana, Šeron Stoun, koja je dobitnici uručila prestižnu nagardu.

Žulija Dukorno postala je tek druga žena u istoriji festivala u Kanu koja je ponela prestižnu "Zlatnu palmu". Prvoj i jedinoj do sada pošlo je to za rukom Džejn Kempion 1993. sa filmom "Klavir".

Reakcije nakon premijernog prikazivanja "Titana" bile su podeljene. Kritičari su navodili da film pomera sve konvencije koje vladaju u kinematografiji i to ne samo zbog toga što glavna junakinja, inače serijski ubica, ima i seks sa svojim automobilom, te opisivali film kao uvrnutu i duhovitu fantaziju, najstrašniji ili pak najslađi film o ženi serijskom ubici.

Ovo nije prvi put da francuska rediteljka šokira kritiku i publiku. Njen film "Raw", koji spada u žanr horora, užasnuo je posetioce festivala u Torontu, kada je morala da interveniše hitna pomoć jer se, kako su pisali mediji, nekoliko posetilaca onesvestilo gledajući taj film o studentkinji vegetarijanki koja postaje kanibal.

Žiri je odlučio da Grand Pri podele iranska drama "Heroj" i finski "Odeljak broj 6", a za najboljeg reditelja proglasili su Leosa Karaksa za mjuzikl "Anet", kojim je i otvoreno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Nagradu za najboljeg glumca odneo je Kejleb Londri Džons za ulogu u filmu "Nitram", dok je za najbolju glumicu proglašena Renata Rajnsve za ulogu u filmu "Najgora osoba na svetu".

Među dobitnicima nagrada je i hrvatski film "Murina", rediteljke Antoanete Alamat Kusijanović, koji je osvojio nagradu "Zlatna kamera" za najbolje debitantsko ostvarenje.

U žiriju, pored predsenika Spajka Lija, bili su francusko-senegalska rediteljka Mati Diop, južnokorejski glumac Song Kang-Ho. pevačica Milen Farmer, glumci Tahar Rahim i Megi Džejlenhal, autori Kleber Mendosa Filiju, Džesika Hausner i Melani Loran.

Od 6. do 17. jula prikazano je više od 60 ostvarenja, a u okviru glavne selekcije prikazana su 24 filma.

Crvenog tepiha i glamura na čuvenoj Kroazeti prošle godine nije bilo zbog pandemije, a ove godine je festival zbog, takođe epidemioloških razloga, sa tradicionalnog termina u maju pomeren za jul. Festival se odvijao uz oprez i distancu, dnevno je rađeno na hiljade testova, a  projekcijama se nije moglo prisustvovati bez dokaza o vakcinaciji ili posedovanja negativnog testa na Kovid-19.

Komentari (0)

Kultura