Aktuelno iz kulture

Tea Lukač i Nikola Ljuca podržani na festivalu u Trstu

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2022

-

12:02

Tea Lukač i Nikola Ljuca podržani na festivalu u Trstu
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi filmski projekti domaćih reditelja Tee Lukač i Nikole Ljuce podržani su na finalnom, sedmom krugu inicijative "RE-ACT" koja je održana na 33. Filmskom festivalu u Trstu, u okviru koprodukcione platforme "When East Meets West".

Nakon šest selekcionih krugova tokom 2021. godine odabrano je osam filmskih projekata koji najviše obećavaju i podržani su sa po 10.000 evra.

"RE-ACT" je inicijativa koju je 2015. godine pokrenuo hrvatski audiovizuelni centar, Audiovizuelni fond Furlanije-Julijske krajine, Slovenski filmski centar, a kojoj se 2019. pridružio i Filmski centar Srbije (FCS).

Namenjena je filmskim stvaraocima i producentima koji žele da unaprede bliže veze sa svim navedenim zemljama.

Cilj inicijative jeste u razvoju novih audiovizuelnih projekata i podsticanje međunarodnih koprodukcija. Ove godine se prijavilo 45 projekata, a odabrano je osam - dva iz Srbije.

Nikola Ljuca, poznat po filmu "V(l)ažnost" (2016) i kao jedan od reditelja druge sezone serije "Besa" (2021), nagrađen je za projekat "Zvečarke", gde je srpski producent "Biberche productions".

Ovaj film u nastajanju je još u julu 2020. godine podržan na konkursu FCS za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Scenario potpisuju reditelj Ljuca, Nikola Bošković i Staša Bajac i pripoveda priča o dvoje bivših ljubavnika koji se sada nalaze na dve suprostavljene strane - ona u biznisu, a on u politici.

Rediteljka Tea Lukač je nagrađena za projekat "Jedna umiruća zvezda", koji je takođe u julu 2020. godine podržan na FCS konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

Taj film u nastajanju je jedinstvena filozofsko-filmska studija o naučno-fantastičnom (SF) žanru u domaćoj kinematografiji i njegovom smeštanju u kontekst socijalnih i političkih promena u SFRJ.

Scenario za budući dokumenatarc su napisali Ivan Velisavljavić, Tea Lukač i Dimitrije Vojnov.

Producent filma je Danilo Bećković (Mali Budo d.o.o.), a koproducenti - Siniša Juričić (Nukleus Film, Hrvatska), Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija), Martiška Bozhilova (AGITPROP, Bugarska) i Aleks Trajkovski (Mašina Production, Severna Makedonija).

Rediteljka Lukač poznata je po svom igranom filmu "Gde je Nađa?" (2013) i dugometražnim dokumentarcima - "Najvažniji dečko na svetu" (2016), "Pripadnost" (2020) i "Koreni" (2021).

Među odabranim projektima su i dve manjinske srpske koprodukcije: "Biti u rodu s Džonom Malkovičem" Luke Mavretića (srpski koproducent - E.T.M. Production) i "Device" Dore Šustić ("Sense Production").

Komentari (0)

Kultura