Aktuelno iz kulture

Spektakl u centru Beograda: Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2021

-

23:37

Spektakl u centru Beograda: Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom
Spektakl u centru Beograda: Koncert srpskog i britanskog vojnog orkestra na otvorenom - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovan Mamula

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Gudački orkestar Grofice od Veseksa održali su večeras zajednički koncert ispred Kulturnog centra Beograda.


Posebno inspirisani vojni muzičari, izveli su splet svetski poznatih hitova, popularne kompozicije filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i internacionalnih autora, kao i čuvene i uvek rado slušane srpske vojne marševe, ali i tradicionalne britanske melodije.

Za dirigentskom palicom smenjivali su se Katarina Božić, major Igor Mitrović iz Ansambla "Binički" i gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva, kapetan Sara Marinesku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovan Mamula

 

Mnogobrojni prolaznici na početku pešačke zone Knez Mihailove ulice i Trga Republike, zastajali su i začas postali oduševljena publika koja je aplauzom nagradila svaku od izvedenih melodija.

S posebnim oduševljenjem uživalo se u hitovima grupa Kvin, Aba i Bitlsi, muzici iz filmova o Džejmsu Bondu, kolažu srpske tradicionalne muzike i uvek rado slušanim „Tamo daleko" i „Pukni zoro".

U redovima srpskih i britanskih vojnih muzičara, jedna violina bila je u rukama ambasadorke Velike Britanije Šan Maklaud, koja im se pridružila u izvođenju nekoliko numera.

Da je večerašnji koncert dva vojna orkestra ono što je nedostajalo građanima Beograda tokom epidemije koronavirusa govori i beograđanin Relja Ćurčin.

"Oduševljen sam, lepo, prelepo, posle ove korone da čovek može da jedan koncert pod vedrim nebom ovako sluša", rekao je.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovan Mamula

 

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj koncert podsetio na nastupe koji se održavaju na ulicama svetskih metropola.


"Ulepšalo mi je veče. Fenomenalno je, kad god sam putovala u bilo kojoj svetskoj metropoli ovo je uobičajena stvar i volela bih da to bude i u Beogradu", rekla je Nataša iz Beograda.

U publici su se našli i poznavaoci i poštovaoci rada Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", poput beograđanke Svetlane Blagojević.

"Koncert mi se jako dopada. Vidim da je na repertoaru popularna muzika, to nama odgovara, malo nas uveseljava. Ja sam tu slučajni prolaznik, volela bih da bude stalna praksa, a već oni imaju svoje koncerte koliko znam i na Kalemegdanu i tako dalje, pošto pratim rad ansambla „Stanislav Binički", rekla je Blagojević.

 

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovan Mamula

 

Organizatori i pokrovitelji ovog jedinstvenog muzičkog dešavanja su Ministarstvo odbrane i britanska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Nadahnuti nastup Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa predstavlja nastavak saradnje vojnih orkestara Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva koja je započeta još pre nekoliko godina.

Tom prilikom je Umetnički ansambl "Stanislav Binički" ugostio kolege iz Orkestra divizije Princa od Velsa, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura