Aktuelno iz kulture

"Among Women": Izložba srpskih umetnica otvorena u Bronksu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

10:49

"Among Women": Izložba srpskih umetnica otvorena u Bronksu
"Among Women": Izložba srpskih umetnica otvorena u Bronksu - Copyright Printscreen Vimeo

veličina teksta

Aa Aa

U galeriji Umetnickog centra Bronks River (BRAC) u Njujorku otvorena je izložba dela 11 umetnica iz Srbije nazvana "Among Women" (Među ženama) - Savremena umetnost iz Srbije.

Kustoskinja izložbe je Amerikanka srpskog porekla Rejčel Klipa a postavka se u njujoršku opštinu Bronks preselila iz Pitsburga, gde se mogla videti od sredine septembra do sredine januara, javio je Glas Amerike.

Odlagana godinu i po zbog pandemije, izložba "Among Women" predstavila je američkoj publici radove savremenih srpskih umetnica koje fizički nisu mogle da prisustvuju otvaranju.

Radovi koje je izabrala kustoskinja govorili su posetiocima o postojanju jedne žive, dinamične i raznovrsne scene na kojoj umetnice promišljaju o temama koje su vezane za specifični društveni trenutak i lokaciju - Beograd - ali se ujedno bave i univerzalnim temama izbeglištva, ženskog statusa, društvene tranzicije i uništenja prirode.

Autorke izloženih radova su Šejma Fere, Bojana S. Knežević, Marina Marković, Tijana Radenković, Simonida Rajčević, Vahida Ramujkić, Milica Ružičić, Maja Simić, Nina Todorović, Anica Vučetić i Gordana Žikić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura