Aktuelno iz kulture

Unuk književnika poklonio vrednu zbirku univerzitetu: Fotografije i pisama koja otkrivaju manje poznato lice Džojsa

Komentari

Autor: Guardian

05/02/2022

-

20:50

Unuk književnika poklonio vrednu zbirku univerzitetu: Fotografije i pisama koja otkrivaju manje poznato lice Džojsa
Unuk književnika poklonio vrednu zbirku univerzitetu: Fotografije i pisama koja otkrivaju manje poznato lice Džojsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Unuk Džejmsa Džojsa poklonio je bogatu zbirku koja uključuje dokumenta i knjige svog čuvenog dede Univerzitetu u Redingu, kao i telegram koji je piscu kultnog romana "Uliks" povodom 49. rođendana uputio njegov zemljak, književnik i nobelovac Semjuel Beket.

"Obilje lepih trenutaka i još mnogo srećnih rođendana (slobodan prevod poruke u originalu: "Teems of times and happy returns")", poručio je svom prijatelju autor "Čekajući Godoa".

"Neobičan rođendanski telegram koji je Beket uputio Džojsu govori mnogo o njima kao prijateljima. Kratak i simpatičan, razigrani jezik nagoveštava i njihov zajednički smisao za humor i pokazuje poštovanje Beketa prema piscu koji je u dobroj meri uticao i na njegov stil pisanja", kazao je dr Mark Nikson, istraživač engleske književnosti na Univerzitetu Reding i kodirektor međunarodne fondacije koja nosi Beketovo ime.

profimedia

 

Univerzitet su obradovali vrednom zbirkom Stiven Džejms Džojs i njegova supruga Solanž. Beket je bio kum na njihovom venčanju, što se vidi i na fotografiji sa tog dođaja gde je pisac u čudnom stavu i stajlingu (koja je takođe deo poklonjene zbirke). 

Povod za donaciju univerzitetu, piše Guardian, bili su obeležavanje stogodišnjice od objavljivanja Džojsovog remek-dela "Uliks" u Parizu i 140 godina od rođenja čuvenog irskog književnika.

"Nova kolekcija stavlja zlatni sjaj na odnos koji smo znali da postoji između Beketa i Džojsa; ova lična prepiska baca se novo svetlo na bliskost između njih dvojice. Takvi dragulji u kolekciji će se pokazati od neprocenjive vrednosti za one koji budu proučavali ova dva istorijska pisca", dodao je dr Nikson.

Edvard Beket, nećak Semjuela Beketa, rekao je da je "predivno imati Beketovu i Džojsovu arhivu pod istim krovom", budući da je Univerzitet u Redingu već dom kolekcije autora "Čekajući Godoa". 

"Dva pisca su bili bliski prijatelji, a njihovi legati i porodice su, takođe, ostali bliski. To što je bilo moguće objediniti njihove književne arhive je uspeh vredan svake hvale", kazao je Edvard Beket.

Poklonjena zbirka obuhvata blizu 900 pisama koja su bila upućena na adresu Džojsa, ali i ona koje je pisac drugima slao, i od kojih većina nikada nije objavljena. Pisma uključuju prepisku ne samo sa Beketom, već i sa Herbertom Džordžom Velsom i Harijet Šo Viver, a arhivski materijal iz poslednjih godina Džojsovog života je izuzetno dragocen jer do sada nije bio dostupan istraživačima.

"Postoje dva ili tri pisma koja govore o njegovoj borbi da pobegne iz Višijevske Francuske 1940. godine, što je za njega bilo neverovatno teško vreme. Trebalo mu je najmanje tri meseca da sredi papirologiju ne bi li otišao iz Francuske i dobio vizu za ulazak u Švajcarsku, krajem 1940. Mesec kasnije, Džojs je preminuo u Švajcarskoj. I dakle, jedna od poslednjih stvari na kojoj radi, kako saznajemo, jeste da izvuče svoju porodicu iz okupirane Francuske", objasnio je dr Nikson. 

ASSOCIATED PRESS

 

Zbirka uključuje i kopiju čuvene pesme "Ecce Puer" koju je Džojs napisao u čast rođenja sina Stivena Džojsa, ali i božićni poklon supruzi Nori u kom je pisac prepisao svoju zbirku poezije "Kamerna muzika". 

"To je i lep gest i pokazatelj njegove ljubavi prema Nori. Zajedno sa mnoštvom ličnih stvari i pisama koje je uputio Stivenu, to zaista prikazuje Džojsa kao porodičnog čoveka, a ne samo kao književnog giganta. Mnogi od ovih predmeta pokazuju upravo tu njegovu najljudskiju stranu", dodao je dr Nikson.

Univerzitet Reding namerava da arhivu učini i javno dostupnom naučnicima. 

"Džejms Džojs je bio pisac koji je transformisao naše ideje o svetu, o kreativnosti i čovečanstvu. Njegova pisma, rukopisi i artefakti se s pravom čuvaju, ali ovu kolekciju uzimamo ne samo da bismo je zaštitili, već i da bismo je podelili", rekao je profesor Robert Van de Nort, prorektor pomenute institucije.

Komentari (0)

Kultura