Aktuelno iz kulture

Sremski Karlovci dobijaju novi kulturni centar

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

16:20

Sremski Karlovci dobijaju novi kulturni centar
Karlovačka gimnazija - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca na sednici kojom je predsedavala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković usvojio je danas Odluku o programu obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja tog grada za 2022. godinu.

"Predvideli smo 1,3 milijarde dinara, imamo više nivoa finansiranja, a iz budžeta Ministarstva je izdvojeno 50 miliona dinara za obnovu fasada i 15 miliona dinara za dokumentaciju koja je potrebna za izgradnju novog Kulturnog centra, koji smo najavili prilikom održavanja konstitutivne sednice", rekla je Gojković.

Ministarka je istakla da će Program obnove i razvoja biti na narednoj sednici Vlade Srbije i da to "omogućava obnovu našeg centra duhovnosti, kulture i obrazovanja".

Napomenula je i da u Sremskim Karlovcima osim obnove postojećih objekata treba da budu inicirani i novi kulturni sadržaji, kao i da deo aktivnosti nacionalnih i pokrajinskih ustanova kulture budu održane u Sremskim Karlovcima.

Gojković je naglasila da će u tom kontekstu od značaja biti izgradnja kulturnog centra, koji će imati multifunkcionalnu pozorišnu i bioskopsku salu, galeriju i biblioteku, a u saopštenju se dodaje da su razmatrane mogućnosti da se renovira stara bioskopska sala ili izgradi novi kulturni centar.

"Odlučili smo se za novu lokaciju na mestu parkinga ovde u Sremskim Karlovcima, jer tu su potpuno čisti vlasnički odnosi, ali i prostorno najviše odgovara onome što je zamisao Odbora o tome šta je potrebno Sremskim Karlovcima i šta je potrebno nekoj novoj publici kojoj smo kao Odbor okrenuti", rekla je Gojković.

Dodala je da se time stiču uslovi da "Sremski Karlovci jednog dana postanu pravi srpski centar kulture naše države".

Ministarstvo je prenelo i da je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao da će tokom ove godine biti realizovani brojni projekti i najavio da u narednih deset dana počinje rekonstrukcija ulice Braće Anđelić.

"Utvrdili smo program obnove Sremskih Karlovaca. Simbolički, obnovu nastavljamo rekonstrukcijom kuće Dimitrija Anastasijevića Saboa, osnivača prve srpske gimnazije", izjavio je Mirović.

Rekonstrukcijom ulice Braće Anđelić biće omogućeno da se narednih godina pristupi rekonstrukciji Trga Branka Radičevića, a Mirović je najavio i da će ove godine biti završena fasada Patrijaršijskog dvora, većina fasada na samom trgu kao i jedan deo u širem centru Sremskih Karlovaca.

Dodao je da će biti pripremljena i projektna dokumentacija za rekonstrukciju zajedničkog Arhiva Mitorpolije i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Program obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca za 2022. godinu pripremljen je u skladu sa odredbama Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je Skupština Srbije donela prošle godine na predlog Pokrajinske vlade.

Na osnovu ovog Zakona Vlada Srbije je donela Rešenje o imenovanju odbora koji je dobio zadatak da radi na programu obnove i revitalizacije i da prati obnovu.

Komentari (0)

Kultura