Aktuelno iz kulture

"Amsterdam" premijerno na sceni Ateljea 212

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2022

-

11:33

"Amsterdam" premijerno na sceni Ateljea 212
"Amsterdam" premijerno na sceni Ateljea 212 - Copyright Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Amsterdam" premijerno će biti izvedena u petak, 11. februara, u 19.30 sati na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212.

Ovo će biti prvo izvođenje komada "Amsterdam" na srpsko-hrvatskom govornom području, dakle ne samo u zemlji, već i u regionu. Ujedno, ovo će biti i prvo izvođenje nekog teksta renomirane izraelske autorke Maje Аrad Jasur na ovim prostorima.

Za komad "Amsterdam" autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst Theatertreffen's Stückemarkt prize u Berlinu 2018. godine. Komad je imao premijeru u Engleskoj u Orange Tree Teheatre u Londonu 2019. godine.

Maja Arad Jasur (Maya Arad Yasur) je izraelska dramska spisateljica čija su dela producirana i izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik. Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

U centru zbivanja je glavna junakinja, izraelska violinistkinja koja stanuje u Amsterdamu i u poodmakloj je trudnoći. Jednog dana misteriozni račun za gas datiran još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu. Ovaj događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja i pitanja kolektivnog identiteta, osećanja izopštenosti, otuđenosti, neprilagođenosti. Autorka komada sučeljava traumatično nasleđe iz prošlosti sa situacijama iz sadašnjosti kreirajući specifičan novi kontekst u kome se odvija radnja.

Pokrećući pitanja odgovornosti, sećanja, identitetske nestabilnosti, sentimenta i traume, autorka vešto kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma.

Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

 

U predstavi "Amsterdam" igraju Dragana Đukić, Ana Mandić, Marko Grabež, Dejan Dedić i Vladimir Pejković (muzičar).

 

Reditelj predstave je Iva Milošević, dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Gorčin Stojanović, a kostimograf Marija Marković Milojev. Kompozitor je Vladimir Pejković.

Predstava je realizovana uz podršku ambasade Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura