Aktuelno iz kulture

"Treća sreća" za "Alisu u zemlji strahova": Tri premijere u beogradskim pozorištima u februaru

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

14:32

"Treća sreća" za "Alisu u zemlji strahova": Tri premijere u beogradskim pozorištima u februaru
"Treća sreća" za "Alisu u zemlji strahova": Tri premijere u beogradskim pozorištima u februaru - Copyright Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon januara kada se nije odigrala nijedna pozorišna premijera u Beogradu, tokom februara će biti izvedene tri nove predstave u produkciji Narodnog pozorišta, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Premijera nove drame "Alisa u zemlji strahova” dramaturškinje Eve Mahkovic u režiji gosta iz Makedonije Aleksandra Popovskog, zakazana je za večeras na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Spomenuti komad se do sada već dva puta odlagao, jer je premijera originalno planirana za kraj decembra, onda krajem januara, i ovo će na neki način biti treća sreća.

JDP posle koprodukcije sa Slovenijom "Te noći sam je video" prema romanu Draga Jančara, u režiji Janeza Pipana, "Široka zemlja" Artura Šniclera, drame "Beograd - Zagreb via Sarajevo" Jelice Zupanc, reditelja Gorčina Stojanovića, ponudiće publici četvrti projekat u sezoni 2021/2022.

Predstava "Alisa u zemlji strahova" je inspirisana epizodama iz čuvene knjige - bajke "Alisa u zemlji čuda" (1865) Luisa Kerola.

Glavne uloge igraju: Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović, kao i - Tamara Šustić i Jovana Belović.

Reditelj Popovski je u Beogradu režirao pre 20 godina veoma uspešnu predstavu "Roberto Cuko" Bernar Mari Koltesa u Ateljeu 212, ruski klasik "Višnjik" A. P. Čehova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, dok je u JDP-u postavio "Metamorfoze" Ovidija, "Kandid" od Voltera, kao i Šekspirovog "Hamleta" (2016), gde je Nebojša Glogovac ostvario poslednju pozorišnu ulogu.

Popovski je realizovao dramu "Alisa" 2005. godine, prema drami Biljane Srbljanović u Ateljeu 212, ali je tematika bila više okrenuta istinitom pričom koja se tiče čuvenog Stokholmskog sindroma.

Promo Atelje 212

 

Atelje 212 trenutno sprema dva komada, od kojih će prvi - "Amsterdam" izraelske autorke Maje Jasur Arad, u režiji Ive Milošević, imati premijeru 11. februara.

U novoj drami igraju mladi talenti Marko Grabež, Dejan Dedić, Ana Mandić i drugi.

Za komad "Amsterdam" autorka je dobila prestižnu nagradu za dramski tekst u Berlinu 2018, a komad je imao premijeru u pozorištu "Orange Tree Theatre" u Londonu 2019. godine.

Maja Jasur Arad je izraelska dramska spisateljica čija su dela izvođena širom sveta, a prevedena su na kineski, engleski, francuski, poljski i nemački jezik.

Kao dramaturškinja sarađivala je na nekoliko projekata srpsko-holandske autorke Sanje Mitrović.

Rediteljka Iva Milošević je već nekoliko puta uspešno sarađivala Ateljeom 212, od čega se posebno ističe njena predstava "Proslava" (Festen) prema tekstu čuvenog danskog reditelja i pisca Tomasa Vinterberga (laureat nagrade "Oskar" za danski film "Još jedna tura" 2021).

Težište "Amsterdama" čini glavna junakinja - izraelska violinistkinja koja stanuje u glavnom gradu Holandije, a nalazi se u poodmakloj trudnoći.

Jednog dana misteriozni račun za gas još od 1944. godine stiže na njenu adresu na naplatu, i taj bizarni događaj pokreće niz uznemirujućih osećanja - odbačenosti, otuđenosti, neprilagođenosti, kao i pitanja kolektivnog identiteta.

Prema rečima rediteljke, autorka kreira specifičan dramski predložak za igru koji u formalnom smislu korespondira sa savremenim praksama dramskog pisma, kroz analizu i pitanja odgovornosti, sećanja, nestabilnosti identiteta i traume.

Promo/Atelje 212

Na probi predstave "Rolerkoster"

Pozorište Atelje 212 uveliko sprema i dramu "Rolerkoster" (radni naziv je bio “Luna park”) Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, gde igraju - Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Milica Mihajlović, Vladislav Mihailović, Petar Mihailović i Teodor Vinčić.

Narodno pozorište priprema komad "Pelikan" Avgusta Strindberga, u adaptaciji i režiji Ðurđe Tešić, čija je premijera zakazana za 23. februar na maloj sceni “Raša Plaović”.

U glumačkoj podeli su - Dušanka Stojanović Glid, Nedim Nezirović, Iva Milanović, Vučić Perović i Vanja Ejdus.

Radnja "Pelikana” se odvija u jednoj porodici neposredno nakon smrti oca i prikazuje tiranski odnos majke prema ćerki, a naziv ukazuje na simboliku te ptice koja se na surov način ophodi prema svojim mladuncima.

Dramu "Pelikan" je švedski književnik, dramaturg i pesnik Avgust Strindberg (1849-1912) napisao 1907. godine, a do sada nije izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Tanjug/Željko Jovanović

 

U ovom tetru se godinama igra sa velikim uspehom njegova neobična simbolistička drama "Put u Damask", u režiji Nikite Milivojevića, odnosno prvi deo te poznate trilogije (1898/1904).

Nova verzija njegovog komada "Gospođica Julija" (1888) nedavno je imala premijeru u Operi i teatru Madlenianum, u režiji Harisa Pašovića.

Delo "Pelikan" je igrano pre dve decenije u Ateljeu 212, gde je glavnu ulogu imala Vladica Milosavljević, a pre nekoliko sezona (2018) je bila na repertoaru Teatra Vuk u Beogradu, u rediteljskoj postavci Jovane Krstić, sa Lenom Bogdanović u vodećoj roli.

Takođe, Danilo Bata Stojković je davno glumački briljirao u Strindbergovoj drami “Otac” (1887) na sceni Ateljea 212.

Opera "Don Kihot" Žila Masnea imaće premijeru 26. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a NP će imati i jedan važan jubilej - “Velika drama” Siniše Kovačevića proslaviće 22. februara - 20 godina na pozornici.

Narodno pozorište Sarajevo će gostovati u NP sa dramskom i baletskom predstavom: komad "To nikad nigđe nije bilo" prema romanu Tvrtka Kulenovića igraće se 20. februara, dok će balet "Žetva" u koreografiji i režiji Edine Papo, biti izveden veče kasnije - 21.02.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura