Reflektor

Mesec nezavisne scene u Bitef teatru: Predstave iz regiona koje ne podležu repertoarskim ukusima "mejnstrim" pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

14:34

Mesec nezavisne scene u Bitef teatru: Predstave iz regiona koje ne podležu repertoarskim ukusima "mejnstrim" pozorišta
Mesec nezavisne scene u Bitef teatru: Predstave iz regiona koje ne podležu repertoarskim ukusima "mejnstrim" pozorišta - Copyright Prinstscreen YouTube/Slovensko mladinsko gledališče

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište Bitef teatar iz Beograda je predstavilo svoj repertoar za januar u kome će biti tradicionalna gostovanja trupa i umetnika sa nezavisne regionalne pozorišne scene.

Takođe, 29. i 30. januara će biti realizovana gostovanja dve predstave Slovenačkog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Kako su naveli iz direkcije ovog teatra, gostovanja tih trupa je pokušaj beleženja različitih događanja u pozorištu van državnih teatarskih institucija, među umetnicima istraživačima, koji nastupaju produkciono i programski samostalno i ne podležu repertoarskim ukusima "mejnstrim" pozorišta.

U okviru ciklusa "Mesec nezavisne scene u Bitef teatru", prva na redu će biti predstava "Coloribus Nostri" 19. januara, u produkciji Pozorišnoig udruženja "Letnji bioskop".

U tom jednočasovnom plesnom komadu izvođači su - Akoš Njari, Deneš Debrei, Heni Varga, Luna Šalamon, Uroš Ranković, Staša Blečić, Andrea Verebeš, Aleksandra Arizanović, Dotty Debrei, Nemanja Tasić, Ana Ilić.

Drama "Bol" prema tekstu i režiji Mile Manojlović na repertoaru je 22. januara, a sama autorka i igra sa Boškom Mijuškovićem, koji je autor muzike.

Osim njih, autorski tim čine i - Aleksandar Kovačević (scena i kostim), Igor Marković (video rad) i rediteljka Jelena Bogavac (supervizor projekta).

Sledeća predstava "Tri žene" iz Hrvatske, u režiji Roberta Raponje na programu će biti 23. januara, u koprodukciji više partnera: "Tigar teatar", festival "Osječko ljeto kulture" i "Teatar Fort Forno".

Dramaturgiju potpisuje Vedrana Klepica, poznata po drami "Beli bubrezi" na sceni Ateljea 212, dok su izvođači scenskog dela od 85 minuta - Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić.

Naslov "Body Confessions" 25. januara zatvara ovaj ciklus Nezavisne scene u Bitef teatru, kao plesni solo od 40 minuta Aleksa Zaina, koji potpisuje koreografiju i video rad.

Na konkursu za program "Mesec nezavisne scene Bitef teatra 2021 - 22." odabrane su i druge predstave: "Amplituda", "Lux in Tenebris", "Carlota Grisi - od vižinade do vječnosti", "Bruklin i mačke u kontejnerima", "Praktični vodič kroz sujeverje", "Re-Membering 1.11", "I svaki put kao da je prvi", "Kolo", "Samo jedan", "Talentovani pa šta".

Žanrovski, stilski i jezički drugačije, ove predstave, formalno i tematski ukazuju na široki obim pozorišnog istraživanja u teatarskoj zajednici Srbije i regiona.

Projekti se kreću od cirkusa do psihorealizma, od standup nastupa do revolucionarnih formalnih iskoraka na polju performansa.

Kao takve, te predstave su nezaobilazne u repertoarskom toku Bitef teatra, koji se trudi da razvija složenost alatki pozorišnog izraza.

U okviru ovog programa puiblika će videti trupe i umetnike, čiji se rad uspešno odvija van osnovnih tokova repertoarskog pozorišta, a koji određuju jednu od mogućih smernica razvijanja pozorišnog jezika savremenog teatra.

Slovenačko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostovaće 29. januara u Bitef teatru sa komadom "Suprotno" u režiji Borisa Nikitina, prema dramaturgiji Gorana Injaca, gde igraju - Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef i Stane Tomazin.

Naredne večeri, 30. januara će biti izvedena drama "Igra" istaknutog reditelja Žige Divjaka, ali na sceni Dorćol platz-a, u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i trupe "Maska Ljubljana".

Igraju: Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc i Vito Weis, dok su u autorskom timu i - dramaturg-saradnik Katarina Morano, scenograf Igor Vasiljev i kostimograf Tina Pavlović.

Komentari (0)

Kultura