Društvo

Pozorište mladih se uključilo u prikupljanje novca za lečenje Luke Kurjačkog u Japanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2021

-

15:30

Pozorište mladih se uključilo u prikupljanje novca za lečenje Luke Kurjačkog u Japanu
Pozorište mladih se uključilo u prikupljanje novca za lečenje Luke Kurjačkog u Japanu - Copyright Wikipedia.org/Schroeder, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Luka Kurjački, tridesetdvogodišnji srpski dramaturg i njegova porodica bore se ovih dana da prikupe novac za Lukino lečenje u Japanu, u kojem na jednoj klinici primenjuju inovativnu terapiju protiv najagresivnijeg malignog tumora na mozgu – glioblastom mutant WHO gradus IV tumora, koji mu je dijagnostikovan.

Akcijama prikupljanja novca za odlazak u Japan pridužilo se ovih dana i Pozorište mladih i to tako što je od Kurjačkog, za 120.000 dinara, otkupilo dramski tekst "Princ Aslana", saopšteno je iz Pozorišta. 

Direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović kaže da je na ovu ideju došao čim je čuo za Lukinu priču. Mladog dramaturga upoznao je pre dve godine na Sterijinom pozorju i već tada su pričali o saradnji.

"Luka mi je tada ponudio da njegov tekst 'Princ Aslana' radimo kao lutkarsku predstavu koja bi se bavila ekološkom svešću. Uvek saslušam mlade ljude, mlade autora, ali imajući u vidu kako se i koliko sezona unapred prave pozorišni planovi i repertoari, rekao sam mu da bismo to mogli da radimo tek 2024. godine. Međutim, pročitavši šta mu se desilo, setio sam se odmah našeg razgovora. Razmišljajući kako je moguće da mu kao direktor jedne institucije pomognem, kako da mu mi kao kolege iz Pozorišta mladih pomognemo, ponudio sam mu da otkupimo njegov komad 'Princ Aslana' koji ćemo izvesno raditi u predstojećem periodu. U dogovoru sa Lukom, Pozorište mladih uplatilo mu je 120.000 dinara i to je jedan deo otkupa teksta, koji će, nadam se, pomoći da što pre sakupimo novac za njegovo lečenje", kaže Mihajlo Nestorović.

Luka Kurjački imao je prvu operaciju 2015. godine koja je bila uspešna, ali se tumor vratio 2018. godine. Operisan je ponovo, usledila je radioterapija, posle koje se vratio normalnom životu.

Nažalost, u aprilu ove godine nalaz je pokazao da je bolest opet tu, a nakon treće operacije u maju ustanovljeno je da se radi o najagresivnijem malignom tumoru na mozgu – glioblastom mutant WHO gradus IV tumoru.

U Japanu postoji klinika koja primenjuje inovativnu terapiju koja se pokazala efikasnom protiv ove vrste tumora, a japanski lekari potvrdili su da je Luka dobar kandidat za ovu vrstu terapije.

Luki, kome je posle treće operacije narušena sposobnost govora i pisanja, potrebno je blizu 31 milion dinara da bi dospeo do Japana (lečenje u inostranstvu, terapije, specijalistički i kontrolni pregledi, dijagnostika, putni troškovi i smeštaj).

Ovom izuzetnom mladom čoveku može se pomoći uplatom preko Humnitarne fondacije "Budi human", slanjem poruke ili uplatom na dinarski ili devizni račun.

Slanjem SMS poruke:

  • Upišemo 1158 i pošaljemo SMS na 3030 (cena poruke je 200 dinara)
  • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske
  • Upišemo 1158 i pošaljemo SMS na 455 (cena poruke je 20 švajcarskih franaka)
  • Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248340-05
  • Uplatom na devizni račun: 160600000124855248
  • IBAN
  • RS35160600000124855248
  • SWIFT/BIC DBDBRSBG

Komentari (0)

Srbija