Aktuelno iz kulture

"Beta Vukanović: Između istoka i zapada": Priča o slikarki iz Minhena koja je odabrala Beograd za svoj dom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

13:31

"Beta Vukanović: Između istoka i zapada": Priča o slikarki iz Minhena koja je odabrala Beograd za svoj dom
Promo Muzej grada beograda - Copyright Promo Muzej grada beograda

veličina teksta

Aa Aa

"Beta Vukanović: Između istoka i zapada, modernizacija srpske kulture i umetnosti krajem 19. i početkom 20. veka", naziv je predavanja koje će večeras (10. februar, 20h) biti održano u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, a u okviru izložbe "Velikanke srpske kulture".

O ovoj dami čija se dela i predmeti nalaze na izložbi "Velikanke srpske kulture" govoriće Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda.

O slikarkinom doživljaju Beograda koji "od turskog grada postaje evropska varoš", ispijanju crne (turske) umesto bele (nemačke) kafe, poseti haremu na jugu Srbije i brojnim portretima i prizorima iz života lokalnog stanovništva koje je s neskrivenim simpatijama slikala putujući po najzabačenijim krajevima Srbije, samo su neke od priča koje će posetioci biti u prilici da čuju.

Promo Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak1

 

Od trenutka prispeća u Beograd, Babet Bahmajer je svoje radove potpisivala muževljevim prezimenom, prihvatila je Srbiju za novu domovinu i svojim umetničkim, pedagoškim i humanitarnim radom aktivno je učestvovala u kreiranju društvenog i kulturnog života srpske prestonice krajem 19. i tokom 20. veka.

"Kada sam 1898. godine došla u Beograd, ne samo da su se ispunila moja slikarska očekivanja, nego su me, štaviše, vaši motivi, vaše kuće, vaši sokaci, vaši ljudi, vaši pejzaži - uopšte sve - toliko oduševili, da sam se pod najjačim impresijama bacila na rad", izjavila je slikarka Beta Vukanović 1940. godine prisećajući se dolaska iz Minhena u Beograd, nepoznati grad koji je tokom narednih sedam decenija postao njen dom i trajno odredište.

Promo Muzej grada beograda

 

Isidora Savić je istoričarka umetnosti, kustoskinja Muzeja grada Beograda i doktorantkinja na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se istraživanjem nacionalne i evropske umetnosti poznog 19. i ranog 20. veka. Autorka je nekoliko izložbi, stručnih i naučnih tekstova

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura