Aktuelno iz kulture

Na prodaju i druga polovina jedne od najvrednijih umetničkih kolekcija; prva prodata za rekordnih 676 miliona dolara

Komentari

Autor: Guardian

21/02/2022

-

17:03

Na prodaju i druga polovina jedne od najvrednijih umetničkih kolekcija; prva prodata za rekordnih 676 miliona dolara
Na prodaju i druga polovina jedne od najvrednijih umetničkih kolekcija; prva prodata za rekordnih 676 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Remek-dela Marka Rotka i jedan od poslednjih autoportreta Endija Vorhola nalaze se među desetinama radova koji će se ovog proleća naći na aukciji kao deo jedne od najvećih savremenih kolekcija u privatnom vlasništvu.

Meklou kolekcija koja je pripadala magnatu nekretnina Hariju Meklou i počasnoj poverenici njujorškog Metropoliten muzeja Lindi Burg, prodaje se u okviru njihove brakorazvodne parnice. 

Prošlog novembra je prva polovina njihove kolekcije prodata na aukciji za neverovatnih 676 miliona dolara, što je najveći iznos ikad postignut na jednoj aukciji i najvrednija prodaja kuće Sotheby's.

Ista aukcijska kuća predstavila je prošle nedelje još 30 slika, koje će se naći u Njujorku u maju.

Na aukciji biće ponućen neimenovani Rotkov rad iz 1960. u bogatoj crvenoj boji iz jednog od ključnih perioda umetnikovog stvaralaštva, a očekuje se da će dostići cenu između 35 i 50 miliona dolara.

profimedia

Mark Rotko, neimenovana slika iz 1960. godine

Tu je i jedan od poslednjih Vorholovih radova, monumentalni autoportret, koji bi mogao da dostigne cenu između 15 i 20 miliona dolara.

Umetnik je preminuo samo devet meseci nakon što je završio to delo.

Slika velikog formata slikara Gerharda Rihtera "Seestück" iz 1975. takođe je u ponudi, kao i Vilema de Kuninga, Alberta Đakometija, Pabla Pikasa i Džefa Kunsa.

profimedia

Gerhard Rihter, "Seestück"

Supružnici Meklou skupljali su dela za svoju umetničku kolekciju preko šest decenija, koliko su bili u braku, piše Guardian.

Pošto ni oni ni njihovi advokati u brakorazvodnoj parnici nisu mogli da se slože kada je reč o vrednosti kolekcije, sudija je presudio da se ona nađe na aukciji.

Bruk Lampli, predsednica upravnog odbora kuće Sotheby's rekla je da njihova kolekcija"priča priču o umetnosti najvišeg reda, sa izvanrednom preciznošću i jasnoćom. Svaki umetnik je ovde predstavljen u trenutku najdublje kreativnosti". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura