Aktuelno iz kulture

Luvr se udružio sa Sotbijem: Istražuju umetnička dela nabavljena za vreme nacističke okupacije

Komentari

Autor: Jutarnji list

29/01/2022

-

15:03

Luvr se udružio sa Sotbijem: Istražuju umetnička dela nabavljena za vreme nacističke okupacije
Luvr se udružio sa Sotbijem: Istražuju umetnička dela nabavljena za vreme nacističke okupacije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Luvr je pokrenuo više inicijativa kako bi se utvrdilo tačno poreklo kolekcija, a posebno onih dela koja su nabavljena za vreme nacističke okupacije, a koja su uglavnom oteta od vlasnika koji su jevrejskog porekla.

Među poslednjim inicijativama čuvenog muzeja iz Pariza, kako prenosi Jutarnji list, jeste i ona koja se odnosi na projekat saradnje sa aukcijskom kućom "Sotbi" (Sotheby's).

Ove dve kuće su nedavno potpisale ugovor kojim se obavezuju da će istražiti predmete koje Luvr nabavio između 1933. i 1945. godine, a ceo projekat predviđeno je da traje tri godine.

Dobro je poznato da je pomenuta aukcijska kuća 1997. osnovala odeljenje koje se bavi istraživanjem porekla dela i restitucijom, a stručnjaci "Sotheby`s" će sada pomoći da se istraže kolekcije Luvra.

"Naš cilj je da se vrati sve što je moguće", kazao je još 2018. za Njujork tajms Sebastijan Alard, koji vodi zbirku slikarstva u Luvru.

U međuvremenu je muzej pokrenuo onlajn bazu podataka sa više od 485.000 zapisa o predmetima, među kojima je više od 1.700 dela koja su pronađena u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata, koja nikada nisu vraćena potomcima zakonskih vlasnika, ali među kojima je i mnogo onih dela za koje se još uvek nije ni utvrdilo ko su bili stvarni vlasnici. Ta dela i nisu vlasništvo Francuske, već su poverena na čuvanje Luvru i drugim francuskim muzejima.

Ali ugovor koji je potpisan sa aukcijskom kućom odnosi se samo na kolekciju i predmete koji se nalaze u Luvru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura