Aktuelno iz kulture

Hoće li se na aukciji u Kristiju naći prava Mona Liza ili kopija, očekuje se cena od 300.000 evra

Komentari

Autor: Euronews

12/06/2021

-

12:06

Hoće li se na aukciji u Kristiju naći prava Mona Liza ili kopija, očekuje se cena od 300.000 evra
Mona Liza - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rejmon Eking je decenijama pokušavao da ubedi svet da je remek-delo slikarstva, čuvena "Mona Liza" Leonarda da Vinčija, koju je kupio u francuskoj antikvarnici 1953. godine prava, a da je ona u muzeju Luvr samo kopija.

Sada je aukcijska kuća "Kristi" stavila na prodaju "Ekingovu Mona Lizu" i očekuje se da će dostići cenu od 300.000 evra.

"Deluje da je slika kvaliteta Mona Lize, ali zapravo nije je napravio Leonardo da Vinči", naveo je jedan od direktora aukcijske kuće "Kristi" Pjer Etjen.

Ekingov argument je bio da originalna slika nikada nije vraćena nakon krađe na početku 20. veka, već je završila u prodavnici u selu Maganjosk u njegovoj rodnoj Provensi, regionu u jugoistočnoj Francuskoj, dok je muzej u glavnom gradu prevaren kopijom.

Unsplash

Bivši vlasnik decenijama pokušavao da dokaže da Leonardovo remek-delo nije u Luvru, već da je izložena kopija

Brojni novinski isečci svedoče o njegovom jadanju novinarima, a dokumentarac iz šezdesetih godina prošlog veka pokazuje kako se američki novinari pojavljuju da istraže da li je prava "Mona Liza" pozajmljena Americi.

Na aukciji je slika, koju je uradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina nakon što je original italijanskog majstora renesanse ušao u kraljevsku kolekciju Fransoa od Francuske, prvog francuskog kralja renesanse, naveli su iz kuće "Kristi".

"Ekingova Mona Liza" procenjena je da vredi između 200.000 i 300.000 evra, a onlajn aukcija se završava 18. juna.

Komentari (0)

Kultura