Aktuelno iz kulture

Svetlosni spektakl inspirisan "Mona Lizom": Posetioci izložbe imaće priliku da "urone" u remek-delo Da Vinčija

Komentari

Autor: Art Newspaper

16/01/2022

-

08:57

Svetlosni spektakl inspirisan "Mona Lizom": Posetioci izložbe imaće priliku da "urone" u remek-delo Da Vinčija
Mona Liza - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dve ugledne kulturne institucije u Parizu, Luvr i Velika palata Jelisejskih polja, udružile su se u organizovanju digitalnog svetlosnog spektakla u Marseju inspirisanog Da Vinčijevom "Mona Lizom".

Interaktivna izložba je deo inicijative Velike palate koja ima za cilj da širom sveta ponudi slično iskustvo posetiocima, kao što je imala digitalna izložba o slikama Van Goga i druge animirane projekcije zasnovane na čuvenim umetničkim delima.

Linije između umetnosti i zabave na ovakvim izložbama se gube, pa privlače veliki broj posetilaca, ali i kritike poznavalaca umetnosti.

Bez obzira na to, Velika palata namerava da uskoro ceo jedan deo nameni upravo takvim izložbama, piše Art Newspaper.

Istorijski muzejski kompleks zatvorio je svoja vrata početkom prošle godine zbog planiranog renoviranja, koje bi trebalo da bude završeno pred Letnje olimpijske igre 2024. u Parizu. 

Trenutno se izložbe organizuju u privremenoj zgradi poznatoj kao "Grand Palais Éphémère".

Novi projekat nadgleda vladina organizacija koja upravlja ovom institucijom u saradnji sa državnom bankom ("Banque des Territories") i kompanijom koja se bavi nekretninama ("Vinci Immobilier").

Velika palata već neko vreme ima na oku trend digitalnih izložbi, pa se tako 2016. udružila sa UNESCO i upriličila šou koji je posetiocima omogućio da kao u trodimenzionalnom prostoru prošetaju Horsabadom u Iraku, Karak zamkom u Jordanu, Palmirom i Umejadskom džamijom u Siriji.

Nova izložba koja će nositi naziv "La Joconde" odnosno "Đokonda", biće premijerno predstavljena u Berzanskoj palati u Marseju 10. marta. 

Označena na sajtu Velike palate kao "jedinstveno interaktivno i senzorno iskustvo", koje će "otkriti šta je donelo neverovatnu slavu ovoj slici", izložba će pomoći gledaocima da "uhvate suštinu i bolje razumeju genijalnost njenog tvorca", a ulaznice će koštati između 11 i 14,5 evra.

Preporuka za vas

Hoće li se na aukciji u Kristiju naći prava Mona Liza ili kopija, očekuje se cena od 300.000 evra

Komentari (0)

Kultura