Aktuelno iz kulture

"Zlatni suncokret" za Milicu Vučković: Nagrađen roman "Smrtni ishod atletskih povreda"

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

10:44

"Zlatni suncokret" za Milicu Vučković: Nagrađen roman "Smrtni ishod atletskih povreda"
"Zlatni suncokret" za Milicu Vučković: Nagrađen roman "Smrtni ishod atletskih povreda" - Copyright Prinstscreen YouTube/Biblioteka Kučevo

veličina teksta

Aa Aa

"Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini dobila je Milica Vučković za roman "Smrtni ishod atletskih povreda" (izdavač Booka), a nagrada će joj biti uručena 25. februara na svečanosti u Beogradu, saopštila je kompanija "Vital".

Kako je navedeno, Vučković je 25. Vitalovu nagradu, koja se dodeljuje u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, dobila većinom glasova žirija kog su činili predsednik Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić.

Gvozden i Jovanović su glasali za Vučković, dok se Babić opredelio za zbirku priča Danila Lučića "Sazrevanje modrica".

U užem izboru za "Zlatni suncokret" bili su i pesnička zbirka "Uradi sam" Dejana Aleksić, "Španska čizma" Vladimira Kopicla i naučno-publicistička knjiga "Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog" Gorane Raičević.

"Među uspelim književnim ostvarenjima u ovoj godini u različitim žanrovima, roman `Smrtni ishod atletskih povreda` se izdvaja zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti su, kao po nekakvoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese", kaže se u odluci.

Žiri je ocenio da je, kao u pripoveci "Zlostavljanje" Ive Andrića, "posebna vrlina Vučković velika moć stvaranja napete atmosfere unutar koje junakinja doživljava niz mučnih iskustava".

"Roman u najboljim trenucima dotiče suštinsko pitanje zatrovanih odnosa među ljudima. Kako je moguće da se tako nešto uprkos svim racionalnim argumentima i mnogobrojnim ''mudrim'' savetima događa? Gde je granica prepoznavanja nasilja i manipulacije i u kojoj tački je moguće prekinuti proces postajanja žrtvom?", naveo je žiri.

Kako je ocenjeno, čitalac će u romanu Vučković naići na "zavodljivo štivo koje će uzdrmati okamenjene predstave", a u prosečnoj junakinji, koja je smeštena unutar turobne svakodnevice Beograda i gastarbajterskog izleta u Nemačku, "prepoznaćemo nešto blisko, već viđeno, glasove u nama i oko nas koje potiskujemo, odbacujemo i, u srećnim slučajevima, prevazilazimo".

"Pred nama je snažna, uverljiva, direktna i provokativna priča bez iluzija, u prvom licu u kojoj je odbačena svaka patetika. `Smrtni ishod atletskih povreda` je drugačija knjiga jedne pomaljajuće romaneskne književnosti koja se ispisuje sa svešću o propasti svih utopija", ocenio je Vitalov žiri.

Vučković je završila slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde brani doktorat i radi kao saradnik, a do sada je kao psisateljica objavila zbirku kratkih priča "Roj"(2014) i roman "Boldvin" (2018).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura