Aktuelno iz kulture

Drago Kekanović prvi laureat nagrade "Beogradski pobednik"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

02/02/2022

-

12:15

Drago Kekanović prvi laureat nagrade "Beogradski pobednik"
Drago Kekanović - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik prve nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2021. godini je pisac Drago Kekanović iz Zagreba i to za roman "Privrženost", koju je objavilo Srpsko kulturno prosvetno društvo "Prosvjeta".

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda novoustanovljena nagrada, koja se sastoji od statuete vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i 10.000 evra u dinarskoj protuvrednosti, uručena je direktoru zagrebačke "Prosvjete" Čedomiru Višnjiću, umesto odsutnog Kekanovića.

"Što mi znači da sam prvi dobitnik `Beogradskog pobednika`? Znači mi privrženost koju ste mi iskazali. Čast mi je biti prvi i na tome vam se zahvaljujem, posebno žiriju i Biblioteci grada Beograda. Zato mi dozvolite da i ja vama čestitam prvog `Beogradskog pobednika`", rekao je Kekanović u kratkom obraćanju video porukom.

Za "Beogradskog pobednika", novoustanovljenu nagradu grada Beograda i Biblioteke grada Beograda, konkurisalo je 162 naslova na osnovu predloga samih izdavača i pisaca.

Žiri u sastavu: dr Predrag Petrović, dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković, dr Petar Pijanović i dr Vesna Trijić doneo je odluku o pobedniku pošto su na kraju u najuži izbor bili uvršteni romani "Deca" Milene Marković, "Noćna projekcija" Ota Horvata i pobednički roman "Privrženost".

Žiri je u svojoj odluci istakao da se Kekanovićev roman izdvojio "rafiniranim stilom, bogatom jezičkom građom i pažljivo izvedenim pripovedačkim postupkom u kojem se sustiče nekoliko glasova".

"Gradeći raskošnu sliku poznog srednjeg veka na prelazu u renesansu, `Privrženost` povezuje prostore Smederevske i Beogradske tvrđave, starog Dubrovnika i Žiče, Celja i zagrebačkog Griča", ocenio je žiri.

Kako je naveo žiri, "poetička samosvest Kekanovićeve knjige oslanja se na iskustvo predanja i žitija, pikarskih i viteških romana, ali iznad svega na inovativan način preispituje osetljive pozicije pamćenja i zaborava u individualnom i kolektivnom trajanju".

"Zavodljivom moći pripovedenja i sposobnošću da evociranjem daleke prošlosti progovori o savremenim i univerzalnim iskustvoma lutanja, opstajanja i pamćenja, ovaj roman se izdvojio da postane prvi laureat nagrade `Beogradski pobednik`", saopštio je žiri.

Primajući nagradu u ime Kekanovića, Višnjić je istakao da je "Beogradskog pobednika" poneo "autor Srbin iz Zagreba".

"Što naravno u odlučivanju nije bilo važno. Posle ovakve odluke ova nagrada može nastaviti mirno živeti vođena estetičko-moralnom svešću onih koji će odlučivati o njoj i budućim dobitnicima", rekao je Višnjić.

Direktor "Prosvjete" je rekao da verujem da će u budućnosti "nagrada biti sretno i uspešno utemeljena u privrženosti vrednostima nacionalne i evropske kulture i književnosti".

Tanjug/Predrag Mitić

 

Zamenik granonačelnika Beograda Goran Vesić je u svom obraćanju rekao da se ispisuje istorija današnjom prvom dodelom nagrade "Beogradski pobednik", za koju je siguran da će "u narednim decenijama nastaviti da živi, da će biti sve uglednija".

"`Beogradski pobednik` je pobeda svih nas, pobeda Beograda jer se svrstao u red gradova u svetu koji nagrađuju književnost i dodeljuju književne nagrade", rekao je Vesić, navodeći kao primer Dablin i Bremen.

Prema njegovim rečma, nova književna nagrada je pobeda svih koji su učestvovali u njenom stvaranju, odbornika Skupštine grada, direktorke Biblioteke grada Beograda Jasmine Ninkov i njenih saradnika, Sekretarijata za kulturu i gradskog sekretara Ivana Karla i zamenice predsednika Skupštine grada Andree Radulović, članova žirija, kao i svih nominovanih pisaca i izdavača.

"Za svaku zemlju i grad kada se ustanovi nagrada to je pobeda kulture i književnosti. Povećeni smo kao grad da nagrada traje, potpisali smo višegodišnji ugovor sa BGB, obezbeđivaćemo sredstva kako bi nagrada bila isplaćivana", naveo je Vesić.

Komentari (0)

Kultura