Aktuelno iz kulture

Digitalni Muzej grada Beograda: Na više lokacija u gradu mogu se videti mamut, prvi tramvaj, Vinčanska figurina

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

10:29

Digitalni Muzej grada Beograda: Na više lokacija u gradu mogu se videti mamut, prvi tramvaj, Vinčanska figurina
Digitalni Muzej grada Beograda: Na više lokacija u gradu mogu se videti mamut, prvi tramvaj, Vinčanska figurina - Copyright Narodni muzej Beograda, Wikipedia.org/ William Le Queux, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beograđani i gosti grada će od marta biti u prilici da uz pomoć aplikacije, na različitim lokacijama u prestonici vide značajne istorijske eksponate koje čuva Muzej grada Beograda, sopaštili su iz Muzeja grada Beograda.

Projekat "Digitalni Muzej grada Beograda" će kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazati javnosti značajne eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i približiti joj bogatu istoriju Beograda.

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu.

Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Minim novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Kod Kapije Karla VI na Kalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje.

Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Karađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU "Kosovka devojka" Uroša Predića iz 1919. godine.

Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, "Krunisanje cara Dušana", na Terazijama u prolazu Bezistan.

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzaja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

Projekat realizuje Live View Studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Komentari (0)

Kultura