Aktuelno iz kulture

Novo izdanje romana "Estoril": Priča o oazi mira u Drugom svetskom ratu gde agent 007 sreće Malog princa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

12:36

Novo izdanje romana "Estoril": Priča o oazi mira u Drugom svetskom ratu gde agent 007 sreće Malog princa
Dejan Tiago-Stanković - Copyright Dušan Todorović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon značajnog međunarodnog uspeha roman "Estoril" dobija novo izdanje u "Laguni".

Preveden na velike svetske jezike, i preporučena lektira u Portugaliji, prvi roman Dejana Tiago-Stankovića je priča o Drugom svetskom ratu, u kojoj se oslikavaju oaza prividnog mira u neutralnoj zemlji i isprepletene ljudske sudbine.

Smešten u luksuzni hotel "Palasio“ u mondenskom letovalištu Estoril nedaleko od Lisabona, koji je tokom Drugog svetskog rata usled portugalske neutralnosti bio stecište mutnih radnji obaveštajnih službi zaraćenih strana, ali i izbeglica iz svih krajeva Evrope, "Estoril" je divan i potresan roman o egzilu, podeljenoj lojalnosti, strahu i preživljavanju.

Gosti hotela su špijuni, pali kraljevi, pisci, nacisti, američke diplomate i Jevreji bez državljanstva, a portugalska tajna policija pažljivo nadzire posetioce, trudeći se da niko ne ugrozi neutralnost njihove zemlje. Među likovima su Crnjanski, Aljehin, Antoan de Sent Egziperi, ali i Duško Popov, dvostruki agent, poreklom s naših prostora, kojeg će upoznati Ijan Fleming i po uzoru na njega osmisliti lik Džejmsa Bonda.

"Svaka reč, svaki opis u romanu oslanjaju se na istorijske izvore", rekao je Tiago-Stanković.

Laguna/Promo

 

Autor je osam godina češljao arhive, stare novinske članke i odavno zaboravljene knjige. Bio je čak i u arhivima britanske tajne službe MI6, gde je imao uvid u Popovljev dosije.

Roman je dobio i sjajne kritike u prestižnim svetskim medijima, pa tako "Sunday Times" prenosi: "Epizode ove knjige, od lažnih izveštaja koje je Popov na brifinzima predavao nemačkim obaveštajcima do Aljehinove strašne smrti, izvanredne su. Izuzetna knjiga."

"European Literature Network" je za "Estoril" napisao: "Fascinantan portret vremena kada se u Evropi ratovalo i ginulo, a suprotstavljene strane su mogle da sede jedna pored druge u kazinu, baru ili restoranu, uprkos krvavim sukobima koji besne napolju."

Roman "Estoril" čitaoci mogu pronaći od četvrtka 24. februara u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura