Aktuelno iz kulture

Oči u oči sa čovekom iz Lepenskog vira od 4. marta u Narodnom muzeju u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

12:58

Oči u oči sa čovekom iz Lepenskog vira od 4. marta u Narodnom muzeju u Beogradu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon svetske premijere na "Expo 2020 Dubai" i velike pažnje svetske javnosti i medija, projekat "Prehistoric MetaHuman", virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, premijerno će biti predstavljen i domaćoj publici od 4. marta u Narodnom muzeju u Beogradu. 

Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara.

Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i "oživljeno" uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović.

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanije i Unreal Engine-a softvera, praistorijski čovek virtuleno i "oživeo". Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

Naučnica Sofija Stefanović, kreativna ambasadorka nacionalne platforme Srbija stvara, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

"Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom `Digitalni drevni ljudi` koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica", kaže Stefanović.

Ova inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, uz čiju podršku je realizovana ova važna inovacija.

"Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja posebno doživljava svoj procvat u Srbiji, imaće uticaja i odjeka i u brojnim drugim granama kreativnih industrija, pre svega u produkciji video sadržaja, ali i u obrazovanju, muzeologiji…

To je upravo misija i cilj za koji se zalaže platforma Srbija stvara - razvoj I podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje. Veoma sam zahvalna našim kreativnim ambasadorima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji ovim otkrićem Srbiju postavljaju među najinovativnije zemlje sveta", ističe Ilić.

Srbija je zahvaljući uspesima u kreativnim industrijama, nauci i brojnim inovacijama, već postala tema brojnih uticajnih svetskih medija. Tako su o projektu MetaHuman - oživljavanje čoveka iz praistorije, do sada već izveštavali - CNN, Euronews, Sky news, The Gulf News, China Media Group TV, British Herald, Time Out i mnogi drugi…

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu i afirmišu se najviše savremene vrednosti - kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura