Aktuelno iz kulture

Specijalna projekcija remek-dela "Kum" povodom 70 godina Muzeja Jugoslovenske kinoteke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

17:18

Specijalna projekcija remek-dela "Kum" povodom 70 godina Muzeja Jugoslovenske kinoteke
Specijalna projekcija remek-dela "Kum" povodom 70 godina Muzeja Jugoslovenske kinoteke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom obeležavanja 70. godišnjice Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11, kao i 50. godišnjice prikazivanja prvog dela filmskog remek-dela "Kum" (The Godfather), Oskarom nagrađenog reditelja Fransisa Forda Kopole, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 2. marta u 20 časova biće održana svečana projekcija remasterizovane verzije ovog filma.

Karte su za ovu projekciju su u prodaju i mogu se kupiti na blagajni Muzeja Jugoslovenske kinoteke, a broj mesta je ograničen na 100 zbog poštovanja mera zaštite od virusa Covid-19. 

Muzej Jugoslovenske kinoteke od svog osnivanja, 2. marta 1952. godine nije bio ni muzej ni bioskop u tradicionalnom smislu tih reči već je predstavljao jedinstveni muzej pokretnih slika. N

akon osnivanja Jugoslovenske kinoteke 1949. godine, Kinoteka je povremeno koristila više različitih bioskopskih sala za svoje programe, sve od 1952. godine kada je počeo sa radom njen Muzej u starom bioskopu "Union", tj. "Kosovo" u Kosovskoj ulici broj 11, gde se i danas organizuju svakodnevne projekcije.

Muzej Jugoslovenske kinoteke tokom sedam decenija je bio i ostao kultno mesto ne samo za Beograđane već i za sve filmske profesionalce i ljubitelje filmske umetnosti Srbije, ali i nekadašnje Jugoslavije. U muzeološkom smislu, svaka projekcija filma koji je pohranjen na trajno čuvanje u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, može se smatrati svojevrsnom privremenom izložbom.

Zato nije teško razlučiti značaj postojanja Kinoteke, njenog arhiva, biblioteke, stalne muzejske postavke i njenih bioskopskih sala, danas jedinih dvorana u našoj zemlji gde se i dalje svakodnevno, pored digitalnih projektora, vrti filmska traka.

 

O remek-delu Fransisa Forda Kopole već je mnogo toga pisano, a evo i malo podsećanje na neke zanimljivosti:

  • Marlon Brando želeo je da lik dona Korleonea predstavi "kao buldoga", pa je za audiciju obraze napunio vatom. Tokom snimanja, nosio je umetke koje je napravio zubar, a sada su to eksponati koji se mogu videti u Američkom muzeju filmske umetnosti u Kvinsu u Njujorku.
  • Mačka koji Marlon Brando drži u krilu u uvodnoj sceni je lutalica koju je Kopola pronašao u studiju u Harlemu. Mačka je prela toliko glasno da su dijalozi morali naknadno da se nasnime.
  • Najskuplja scena u filmu je scena Sonijevog ubistva i koštala je 100.000 dolara.
  • Marlon Brando i Robert de Niro su jedina dva glumca koja su dobila Oskara tumačeći isti lik, dona Vita Korleonea.
  • Marlon Brando se pojavljuje u filmu nepunih sat vremena.
  • Al Paćino se potpisao ugovor za film "The Gang That Couldn’t Shoot Straight", koji se nije uklapao sa rasporedom filma KUM. Uspeo je da se oslobodi ugovora a zamenio ga je Robert de Niro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura