Aktuelno iz kulture

Pola veka "Kuma": Kako su glavne uloge "za dlaku" izmakle jugoslovenskim glumcima

Komentari

Autor: Staša Rosić

23/02/2022

-

21:10

Pola veka "Kuma": Kako su glavne uloge "za dlaku" izmakle jugoslovenskim glumcima
Pola veka "Kuma": Kako su glavne uloge "za dlaku" izmakle jugoslovenskim glumcima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I pola veka nakon premijere filma "Kuma" Frenisa Forda Kopole to ostvarenje i dalje inspiriše nova dela svih grana umetnosti.

U susret zvaničnoj godišnjici premijere "Kuma" koja se obeležava 14. marta, nedavno je u Paramount teatru u Los Anđelesu održana je specijalna projekcija restauriranih verzija filmova koji su obeležili jednu eru.

"Ponosan sam na 'Kuma' koji je svakako definisao prvu trećinu mog kreativnog života", rekao je Kopola za Variety.

Slavnom reditelju su se na projekciji pridružili njegova supruga Elenor, kao i Džejms Kan (Soni Korleone), sa svojim sinom Džejmsom Kanom Mlađim.

Tu je bila i Talija Šajer, koja je igrala lik Koni Korleone, kao i Džo Mantenja, koji je glumio mafijaša Džojia Sasu u trećem nastavku "Kuma".

Ovaj događaj je uvertira za bioskopsku projekciju čuvene trilogije, koja će započeti 24. februara u AMC bioskopima u Americi.

"Ponuda koja se (ne) odbija"

"Kum" je zasnovan na bestseleru pisca Marija Puza iz 1969. godine i smatrao se remek-delom kinematografije od trenutka kada je prvi put prikazan u bioskopima.

Njegova originalna fotografija, muzika i nezaboravno izvođenje glumaca Marlona Branda i Ala Paćina, prevazilaze sve generacijske, jezičke i kulturološke jazove i danas deluju podjednako atraktivno i aktuelno.

Film je smešten u četrdesete godine prošlog veka i bavi se porodicom Korleone, mafijaškim klanom iz Njujorka na čijem je čelu don Vito (Marlon Brando). Priča prati transformaciju Vitovog najmlađeg sina Majkla (Paćino) od autsajdera, koji ne želi da ima bilo šta sa mafijaškim poslovima, do beskrupuloznog šefa podzemlja.

Kopola je za scenario zajedno sa Puzom dobio Oskara, a čuvena replika: "Daću mu ponudu koju neće moći da odbije", citirana je mnogo puta u različitim filmovima i serijama.

Kopolina karijera možda bi išla drugim putem da upravo Bogdanovič, američki reditelj, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porekla koji je preminuo 6. januara u 83. godini, nije odbio ponudu da režira danas kultno ostvarenje "Kum".

Prilikom gostovanja na Festu, 2012, Bodanovič je ispričao da nije prihvatio ponudu za "Kuma" jer nije bio dobio scenario - rečeno mu je samo da je reč o dobroj knjizi Marija Puza o mafiji.

"Rekao sam da me ne zanima da pravim film o mafiji. Priznajem, da su mi ponovo ponudili, bio bih zainteresovan", izjavio je tada Bogdanovič, napominjući i da je u to vreme radio film "Što te tata pušta samu" (What's up Doc, 1972) , koji je u to vreme bio drugi po gledanosti posle "Kuma".

Skandali na dodeli Oskara

"Kum" je udahnuo novi život karijeri Marlona Branda i Roberta Duvala, koji je igrao konsilijerija porodice učinio zvezdom.

Međutim, nagrada Akademije filmskih nauka i umetnosti - Oskara za najbolju mušku ulogu -  za Branda je bila ponuda koju je svesrdno odbio.

U znak protesta protiv načina na koji je domorodačko stanovništvo Amerike tretirano u filmskoj industriji, on je kao svoju izaslanicu poslao glumicu, Indijanku Malo Pero, koja je odbila statuu i održala govor o kom se i danas govori.

Još jedna zvezda filma je odbila da prisustvuje dodeli: Al Paćino, koji je u filmu imao više vremena u kadru, od kolege Branda, smatrao je nepravednim što je nominovan u kategoriji za sporednog glumca, umesto u kategoriji glavnog. 

Takođe, povučena je nominacija u kategoriji za najbolju filmsku muziku, jer se ispostavilo da su neki delovi kompozicija bili emitovani u italijanskom filmu "Fortunella".

Ipak, film je dobio Oskara za najbolje ostvarenje te godine, a Puzo i Kopola za najbolji adaptirani scenario.

Inspiracija budućim generacijama filmskih stvaralaca 

"Kum" je ostvario ogroman komercijalni uspeh i postao film sa najvećom zaradom na blagajnama u istoriji, a rekord će oboriti tek "Ralje" Stivena Spilberga 1976. godine.

Imajući u vidu nekonvencionalni pristup mejnstrim kinematografiji, bilo je teško predvideti takav uspeh.

"Kum" nije imao budžet "Avatara" niti podršku neke franšize, kao "Osvetnici". Bila je to italijanska gangsterska melodrama, koja je uprkos tome nekako našla put do svakog od gledalaca.

profimedia

 

Film je bio savršena mešavina "komercijale" i visoke umetnosti i danas važi za jedan od najboljih filmova svih vremena.

Već dobro poznata je priča kako čelnici studija "Paramount Pictures" na početku nisu polagali velike nade u "Kuma", a imali su i ozbiljna neslaganja sa rediteljem od izbora mesta dešavanja do izbora glavnog glumca.

Međutim, Kopolina istrajnost, uprkos mnogim turbulencijama, se isplatila.

Drama koja je pratila snimanje filma postala je i okosnica nove mini serije "Ponuda" (The Offer), koja je zasnovana na iskustvima producenta "Kuma" Alberta S. Rudija.

Glavnu ulogu - Marlona Branda - igra zvezda "Uvoda u Anatomiju" Džastin Čejmbers. 

Takođe, HBO trenutno radi na ostvarenju "Frensis i Kum" u režiji Berija Levinsona, a taj film je trenutno u fazi postprodukcije.

Uloga don Vita Korleonea u poslednji čas izmakla Burdušu

Inače, manje je poznato da su dvojica velikana jugoslovenskog glumišta bila su na korak da zaigraju u kultnom "Kumu". 

U svojim memoarima "Blistavo i strašno" Bekim Fehmiu piše da je u Rimu (1971) bio u gostima kod Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, kada ga je u toku večeri čuveni producent upitao: "Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu 'Kum'? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci".

Prinstscreen YouTube/ RTS Prikazuje, profimedia

Burduš i Fehmiu

Bekim potom piše: "Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije 'Muzikanti', bio je u Los Anđelesu mesec dana. Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu 'Kum' pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles".

U jeku Janićijevićeve najveće popularnosti, pojavio se njegov drug iz detinjstva Dušan Protić, koji se u Americi zvao Deni Maršal. 

Ispričao je Janićijeviću da je na Zapadu napravio karijeru kao filmski glumac i producent i ponudio mu da glumi u Holivudu i bude njegov gost. I Burduš je prihvatio.

"Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji 'Kum', po knjizi koja je u SAD bila bestseler... Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući", rekao je Janićijević u intervjuu za "RTV reviju" 1972.

Komentari (0)

Kultura