Aktuelno iz kulture

Denzel Vošington: Današnjih 60 godina je kao nekadašnjih 40

Komentari

Autor: BBC

06/03/2022

-

18:27

Denzel Vošington: Današnjih 60 godina je kao nekadašnjih 40
Denzel Vošington - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Denzel Vošington, koji je deset puta bio nominovan za Oskara, a dva puta ga i osvojio, ponovo je u trci za prestižno priznanje Akademije filmskih umetnosti i nauka i to za najbolju mušku ulogu u filmu "Tragedija Magbeta".

Iako je njegovo briljantno portretisanje Šekspirovog junaka u režiji Džoela Koena, jednog od čuvene braće Koen, već dobilo mnogo pohvala i kritike i publike, Vošington priznaje da pre te uloge, uopšte nije čitao niti gledao "Magbeta".

"Nisam ga čitao ni gledao, a mislim da je to prikriveni blagoslov. Pokupio sam jednom jedan od filmova, pogledao oko dva minuta i isključio ga. Nisam želeo da na mene utiče ono što gledam", rekao je Vošington u novom intervjuu za BBC.

Međutim, to ne znači da mu nije poznat rad velikog barda. "Otela" je čitao još na studijama, a igrao je i Ričarda III u filmu Keneta Brane "Mnogo buke ni oko čega", pre nego što je zaigrao Julija Cezara na Brodveju.

U novom ostvarenju, igra generala Magbeta, čoveka koji je spreman na sve da se dokopa vlasti, a u tome mu pomaže njegova verna supruga koju igra Fransis Mekdormand.

Smatra da je "briljantno" to što je Koen odabrao starije glumce za glavne uloge, jer to dodaje "očaju" i "konačnosti" njihovih likova.

"To je to, to je naša poslednja šansa. U 17. veku (kada je drama prvi put odigrana), očekivano trajanje života bilo je 40 ili 50 godina. Tako da je današnjih 60 kao starih 40", smatra glumac, koji je u decembru proslavio 67. rođendan.

Šekspir govori "stranim jezikom"

Vošington i Mekdormand nisu menjali naglasak u britanski, kako bi se približili Šekspiru, ali scenario nije menjan.

To je značilo, kako on kaže, da moraju da "duboko kopaju", jer jedan od najčuvenijih dramskih pisaca govori "stranim jezikom".

Prinskrin/Youtube/A24

 

"Nema improvizacije sa Šekspirom. Ne možete samo povikati: 'King Kong mi ne može ništa', što sam ja ubacio (u filmu 'Training Day' iz 2002). Morate se sresti sa Vilijamom Šekspirom, morate doći na njegov nivo, što smo svi uradili - Džoel, Fren, ja, svi. On je standard i zato, kad mu priđete sa adekvatnom skrušenošću, odlučnošću i vrednim radom, onda vas to ispunjava", rekao je on.

Pred Vošingtonom je važan period, budući da će uskoro biti proglašen dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, gde će "ukrstiti koplja" između ostalih i sa Vilom Smitom, koji je u jednom nedavnom intervjuu nazvao starijeg kolegu "svojim mentorom".

Koenov film je takođe u konkurenciji za najbolju filmsku fotografiju i najbolju scenografiju.

"Bio sam blagosloven da do sada budem nominovan deset puta, uključujući i za najbolji film (za 'Fences' koji je režirao, producirao i u kom je igrao). Video sam gde sve šou može da ode i bio i dobitnik i gubitnik, tako da ću samo otići i dobro se provesti", rekao je on o predstojećim Oskarima.

Komentari (0)

Kultura