Aktuelno iz kulture

Bečki muzej tvrdi da ima svog "Spasitelja sveta" koji bi mogao da parira Leonardovom

Komentari

Autor: ArtNet

07/03/2022

-

08:01

Bečki muzej tvrdi da ima svog "Spasitelja sveta" koji bi mogao da parira Leonardovom
Bečki muzej tvrdi da ima svog "Spasitelja sveta" koji bi mogao da parira Leonardovom - Copyright Wikimedia/Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci Muzeja umetničke istorije u Beču tvrde da je jedan Hristovih portreta koji poseduju najverovatnije delo italijanskog renesansnog majstora Ticijana.

Stručnjaci su godinama proučavali taj rad, koji je ranije pripisivan nekom od Ticijanovih učenika, a sada su mu dali i naziv "Bečki Salvador Mundi", aludirajući na kontroverznu sliku Leonarda da Vinčija.

To delo, sa Hristom oslikanim u kompoziciji poznatoj kao "Spasitelj sveta", otkupljena je 2005. za samo 1.500 dolara, da bi kasnije bila pripisana Leonardu i prodata po ceni od 450 miliona dolara, najvišoj ikad postignutoj za neku sliku.

Sada iz bečkog muzeja kažu da imaju svog "Spasitelja", sa podjednako zanimljivom pričom, piše ArtNet.

Wikimedia/Kunsthistorisches Museum Wien, Bilddatenbank.

 

Inače, taj Muzej umetničke istorije ima drugu najveću kolekciju Ticijanovih dela, manju jedino od one koja se čuva u muzeju Prado.

Ticijan je dao svoj pečat tradicionalnom predstavljanju Spasitelja sveta, koji obično prikazuje Hrista sa podignutom jednom rukom u znak blagosiljanja, dodavši hebrejski natpis iz Kabale na Isusovoj tunici, što sugeriše da je rad poručio hrišćanin blizak jevrejskim učenjima.

Takvo prilagođavanje slike zahtevima kupca čini verovatnijim da je reč o Ticijanovom delu, nego nekog od njegovih učenika, a stručnjaci su u to i poverovali, kada su uz pomoć rendgena otkrili da se na platnu nekada nalazila slika Device sa detetom.

Ta slika veoma liči na radove tog umenika na istu temu, što bi značilo da bi "Spasitelj" mogao biti iz 1520. godine, pre nego 1530. kao što se ranije mislilo.

Iako je u mnogo boljem stanju, nego što je bio Leonardov "Salvator Mundi", i njoj je potrebna konzervacija.

Neke boje su potamnele s vremenom, a neki delovi na nosu i kosi su i okrzani.

Stručnjaci muzeja nadaju se da će nakon restauracije potvrditi autentičnost Ticijanovog dela i trenutno prikupljaju sredstva za taj poduhvat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura