Aktuelno iz kulture

Nova priznanja za Mirka Ilića i plakate koje je radio za predstave JDP

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

16:35

Nova priznanja za Mirka Ilića i plakate koje je radio za predstave JDP
Nova priznanja za Mirka Ilića i plakate koje je radio za predstave JDP - Copyright JDP/promo

veličina teksta

Aa Aa

Plakati koje je proslavljeni svetski dizajner Mirko Ilić uradio za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) već su dobili brojne nagrade i priznanja u koje odnedavno ubajamo još nekoliko, saopštava teatar iz Beograda.

Prestižnu američku nagradu Graphis Silver Award za 2022. godinu, Ilić je dobio za plakate predstava "Kaspar", "Mamu mu jebem ko je prvi počeo", "Beogradska trilogija" i "Pučina". Plakati će biti objavljeni u publikaciji Graphis Poster Annual 2022.

Graphis magazin je osnovan 1944. godine i jedan je od najuglednijih i najuticajnijih časopisa koji promoviše najbolje iz oblasti dizajna, advertajzinga, fotografije i ilustracije. Svake godine, Graphis najbolje radove objavljuje u svom godišnjaku.

JDP/promo

 

Na izložbi koje je Udruženje umetnika Moskve organizovalo povodom izbora najboljih dizajnerskih rešenja plakata iz celog sveta, pod nazivom "Moskovski konkurs plakata", predstavljeni su i radovi Mirka Ilića za predstave "Ujka Vanja" i "Sudnji dan". Izložbu prati i katalog sa svim izabranim plakatima među kojima su i spomenuta dva.

"Tokom protekle četiri sezone, koliko sarađujemo sa Mirkom Ilićem, plakati koje radi za predstave JDP dobili su brojne nagrade između ostalih i već spomenutu Graphis Silver Award za predstave "Lorencačo" i "Ujka Vanja" 2019. i predstave "Vrat od stakla", "Ujka Vanja" i "Natan Mudri" 2020. Samo tokom prošle godine, plakati za predstave "Ujka Vanja", "Vrat od stakla" i "Selestina" dobili su nagradu za izuzetnost Internacionalnog magazina za umetnost i dizajn Creative Quarterly", navode iz JDP.

JDP/promo

 

Plakati za pomenute predstave dobili su prestižnu nagradu za vrhunsko ostvarenje u domenu ilustracija američkog časopisa Communication Art, dok je Ilićev plakat za predstavu "Mamu mu jebem ko je prvi počeo" objavljen u godišnjem izdanju Azijsko-pacifičkog dizajna, prve i najuticajnije publikacije u ovom regionu u oblasti dizajna (Asia Pacific Design).

U knjizi "Making posters" svetski poznatih i višestruko nagrađivanih dizajnera Skota Laseroua i Natalije Delgado našli su se plakati, ponovo, predstava "Vrat od stakla", "Lorencačo", "Natan Mudri", "Selestina" i "Ujka Vanja".

JDP/promo

 

Među radovima iz celog sveta na Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna "Zlatna pčela" u Moskvi bili su izloženi i plakati Mirka Ilića za predstave "Mamu mu jebem ko je prvi počeo" i "Putujuće pozorište Šopalović".

Komentari (0)

Kultura