Aktuelno iz kulture

Multimedijalni umetnik Stevan Kojić laureat nagrade "Sava Šumanović"

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

16:00

Multimedijalni umetnik Stevan Kojić laureat nagrade "Sava Šumanović"
Nikola Kojić - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalni umetnik iz Novog Sada Nikola Kojić dobitnik je nagrade "Sava Šumanović" za likovnu umetnost na 26. Međunarodnoj izložbi "Art expo".


Nagrada u je danas uručena na Novosadskom sajmu u ambijentu izložbe "Sekvence vojvođanske umetnosti 20. veka: Jožef Ač, Boško Petrović, Jovan Soldatović", koju je u Auli Novosadskog sajma postavila galerija "Bel art".

Laureat je zahvalio osnivačima i naglasio da mu je izuzetno zadovoljstvo što je baš on ovogodišnji dobitnik tog priznanja.

"Vrlo dobro znam ko su oni koji su pre mene dobijali ovu nagradu, s toga mi je čast još veća. Ova nagrada je tako i postavljena da insistira na nekim umetničkim praksama koje prate savremenu umetnost i savremene momente i u tom smislu se može povući paralela moje nagrade sa prethodnim dobitnicima", kazao je Kojić.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Kojić, koji ujedno radi i kao predavač, ocenio je da profesorski rad verovatno i jeste najbolja pozicija za umetničko stvaranje jer, prema njegovim rečima, u komunikaciji sa mladim umetnicima, čovek ostaje u toku sa savremenom umetnošću.


Članica žirija i galeristkinja Vesna Latinović kazala je da se žiri pri donošenju odluke rukovodio činjenicom da je Kojić jedan od najzapaženijih umetnika srednje generacije, da je već duži niz godina značajno prisutan na srpskoj umetničkoj sceni i da se bavi kompjutersko - tehnološkom umetnošću koja je karakteristična vremenu dominantne medijalizacije, koja proizvodi nove i drugačije odnose među ljudima i sve više upravlja sudbinom čoveka našeg doba.

"Stevan Kojić je svoje sadržinske, vizuelno-oblikovne i poetske namere definiše personalizovanim estetskim sistemom koji njegovu stvaralačku misao čini kompaktnom, razložnom i čitljivom. Zbog toga Kojićev višegodišnji ciklus multimedijalnih ostvarenja precizno naslovnjen "Samoodrživi sistemi apsurda", u eri globalne medijalizacije, kompjuterizacije i rane robotike, precizno razotkriva duh i karakter zalančanog odnosa pojedinac - društvo - tehnologija - priroda", navela je Vesna Latinović.

Tanjug/Nenad Mihajlović

Vesna Latinović

Ona je dodala da su članovi žirija uočili da sve svoje multimedijalno struktuirane instalacije Kojić gradi u kućnim uslovima koristeći stvari, tehniku i biljke kojima je okružen. Prema njenoj oceni zbog svega toga "njegova visokotehnološka umetnost nikada nema karakteristike nekakvog utopističkog projekta, nego se radi o svojevrsnoj potvrdi stvarnosti, potpuno proživljene i proverene gestom koji Kojić prepoznaje, kritički analizira, filozofira i razotkriva suštinske manifestacije sveta i vremena u kome živimo".


Ona je navela i da umetničko dela Stevana Kojića zaslužuje nagradu koja nosi ime Save Šumanovića, jer je i sam Šumanović važio za umetnika koji je tragao i nalazio adekvatne odgovore izazovima doba u kojima je živeo.

Tanjug/Nenad Mihajlović

Sava Stepanov

Ocena žirija je i da Kojić u svojim ostvarenjima na uzbudljiv i kultivisan način definiše jasne estetske i etičke potencijale svoje umetnosti, kao i da ovaj multimedijalni umetnik iz Novog Sada iznalazi adekvatan izraz oslanjajući se na simhiotički spoj prirode i tehnologije, kao i na splet kojim gradi sasvim personalizovane umetničke strukture zasnovane na naučnim istinama.

Stevan Kojić rođen je 1973. godine u Kikindi, a diplomirao je i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Umetnosti pristupa kroz istraživanje složenih interrelacija između umetnosti, društva, nauke i tehnologije, koristeći mogućnosti različitih medija, što njegova umetnička dela čini interdisciplinarnim na više načina.

Nagrada "Sava Šumanović" dodeljuje se po 24. put. Osnivači nagrade su Novosadski sajam, Galerija "Bel Art" i Centar za vizuelnu kulturu "Zlatno oko". Neki od ranijih laureata su, izmađu ostalih, i Dragomir Ugren, Mrđan Bajić, Zdravko Mandić, Dušan Otašević, te Slobodan Kojić, Čedomir Vasić i Marija Dragojlović.

Preporuka za vas

Vlaho Bukovac, nestašni dečko koji je od popravnog doma u Americi stigao do srpskog dvora

Komentari (0)

Kultura