Aktuelno iz kulture

Ana Ristović gošća ciklusa "Umetnik u biblioteci"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2022

-

13:52

Ana Ristović gošća ciklusa "Umetnik u biblioteci"
Ana Ristović - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Pesnikinja Ana Ristović gošća je ciklusa "Umetnik u biblioteci" 11. marta u 19 sati  u Atrijum Narodne biblioteke Srbije.

Ana Ristović će čitati poeziju i govoriti o temama koje su predmet njenih umetničkih preokupacija: svakodnevici, intimnom prostoru knjige, sobe i sveta; erotici, ljudskoj smelosti, umeću življenja i gubljenja, strahovima i samopronalaženju u poetskom univerzumu.

Moderator razgovora je Milena Đorđijević.

Program će se realizovati uz fizičko prisustvo publike i onlajn uživo preko Fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije, kao i u odloženom gledanju preko Jutjub kanala.

Ana Ristović (1972) objavila je pesničke knjige: Snovidna voda (1994), Uže od peska (1997), Zabava za dokone kćeri (1999), Život na razglednici (2003), Oko nule (2006), P. S. (izabrane pesme, 2009), Meteorski otpad (2013), Nešto svetli (izabrane i nove pesme, 2014), Čistina (2015), Ruke u rukama (2019) i Izabrane pesme (2019). Pored poezije, objavila je i knjigu proza i eseja pod nazivom Knjiga nestajanja. O njenom pesničkom stvaralaštvu objavljen je zbornik naučnih radova Poezija Ane Ristović, u izdanju Zadužbine Desanka Maksimović, Insituta za književnost i umetnst u Beogradu i Narodne biblioteke Srbije (2020).

Dobitnica je najuglednijih domaćih pesničkih nagrada kao i nemačke nagrade „Hubert Burda" za mladu evropsku poeziju; njene pojedničake knjige poezije kao i zasebne pesme prevedene su na brojne svetske jezike.

Poezija Ane Ristović zastupljena je u više domaćih i stranih antologija, a posebno međunarodno priznanje dobija pesma "Oko nule" koju je britanski časopis Gardijan uvrstio među 50 najboljih pesama sveta objavljenih u poslednjih 50. godina. Knjiga Directions for Use, objavljena u Americi 2017, bila je među finalistima prestižne američke nagrade "National Book Critics Award".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura