Aktuelno iz kulture

Predstavljanje knjige priča "Povest o telu" Marjana Čakarevića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2022

-

14:51

Predstavljanje knjige priča "Povest o telu" Marjana Čakarevića
Predstavljanje knjige priča "Povest o telu" Marjana Čakarevića - Copyright Promo/UK Parobrod

veličina teksta

Aa Aa

Predstavljanje knjige priča "Povest o telu" (KCNS, 2021) Marjana Čakarevića biće održano večeras, 10. marta u 19 sati u UK "Parobrod".

Naslanjajući se u prvom redu na nasleđe modernističkih obrazovnih dela Prusta, Džojsa, Nabokova i Kiša, "Povest o telu" je zbirka priča nazvanih po delovima tela (Kapci, Nos, Jezik, Ruke, Srce...), u kojima se pripoveda o odrastanju glavnog junaka tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Telo se u tim pričama najpre susreće sa samim sobom, potom sa drugim telima i, na kraju, sa istorijom. Svi ti susreti, kako kaže recenzent Aleksandar Stević, nikada nisu samo telesni, ali uvek jesu i to: "jer istoriju, nepravdu, revoluciju (makar i propalu), treba  osetiti i pod rukom, namirisati, zagristi, baš kao i druga tela".

Između korica ove povesti nastupaju: House of Love, Tindesticks, Television, Pearl Jam, Guns N`Roses, EKV, Disciplina kičme, Nirvana, Bjesovi, Obojeni program,Balašević i mnogi drugi.

Marjan Čakarević (1978) objavio je pesničke knjige Paragrad (1999), Sistem (2011), Jezik (2014, nagrada Miroslav Antić), Sedam reči grada (2014) i Tkiva (2016, nagrada Branko Miljković). Priredio je tematske brojeve časopisa Gradac posvećene dendizmu (2013) i književnosti i alkoholizmu (2021), kao i sabranu poeziju Milana Milišića, Aleksandra Ristovića (sa A. Bešićem i A. Ristović) i Vujice Rešina Tucića (sa A.Bešićem).

Poeziju, prozu, kritike i prevode objavljuje od druge polovine devedesetih godina. Zastupljen u nekoliko antologija savremene srpske poezije.

O knjizi će govoriti dr Tomislav Brlek, profesor komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Slobodan Georgijev, novinar nedeljnika Vreme i urednik NewsMaxAdria, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno-tribinskog programa u Parobrodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura