Aktuelno iz kulture

Gojković: Nema sankcija za ruske umetnike

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

22:40

Gojković: Nema sankcija za ruske umetnike
Maja Gojković - Copyright Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da je "impresionirana odlukom Vlade Srbije da jedno od strateških ulaganja bude u kulturu", kao i da je izdvajanjem 1,2 odsto budžeta u ovako teškim vremenima "dostignut evropski zamišljeni nivo".

"Ubeđena sam da će svake godine biti sve više novca za kulturu. Ljudi kad imaju puteve, fabrike, lakše se zapošljavaju odlučuju da ostanu u svom mestu. Sada se pojavila potreba za otvaranjem kulturnih centara i bioskopa", primetila je ministarka za TV Tanjug.

Gojković je istakla da je ponosna što je svojevremeno kao gradonačelnica inicirala, a kao ministarka dočekala da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2022. godine, kao i što će 2023. Čačak postati prva nacionalna prestonica kulture.

Imenovanje Čačka predstavlja "prvu decentralizaciju kulture na delu", a Gojković očekuje da će to pomoći da u gradu bude unapređena kulturna infrastruktura sa izdvojenih 300 miliona dinara.

"Imaće privilegiju da godinu dana kreiraju važne kulturne programe. Cilj nam je da čitava Sbija ode bar jednom u Čačak 2023. ali i Evropljani", rekla je Gojković.

Ministarka kulture je istakla da je zadovoljna što je Srbija privukla strane investitore u filmsku industriju, koji se vraćaju sa novim poslovima jer su prezadovoljni uslovima i "važno je što imaju ovde sigurnost".

"Stranci donose novac ovde, ali mi i našima dajemo posebnu pomoć i podsticaj. Zato imamo i ovakav bum serija. Na televizijskim programima ne znate više šta da gledate. Njima država do 2012. ništa nije pomagala. To nije politički marketing. To je tako", navela je Gojković.

Holivudskog glumca Džonija Depa koji je "poželeo da bude srpski državljanin i više puta je ovde snimao filmove", Gojković je iznenadila predloživši mu da kod nas premijerno "napravi izložbu slika", pošto je iz jednog intervjua saznala da radi portrete.

"On se oduševio. Sada je ideja, ako uspemo, videćemo, pojavljuju se novi problemu u svetu, možda da se ostvari kao poseban događaj u okviru Oktobarskog salona...Njemu se dopala ideja da se otkrije njegova nova dimenzija i obećao je da će to biti Beograd", rekla je Gojković.

O pobedi Konstrakte na Beoviziji

Gojković je rekla da je bila prijatno iznenađena izborom Ane Ðurić Konstrakte da sa pesmom "In Corpore Sano" predstavlja Srbiju na "Pesmi Evrovizije". Priznavši da nije mogla da pogodi ko će pobediti, Gojković je rekla da ju je izbor Konstrakte začudio "znajući za šta većina građana može da glasa...a ovo je nešto potpuno drugačije".

Upitana da prokomentariše proterivanje ruskih umetnika iz Zapadne Evrope povodom sukoba u Ukrajini, Gojković se prisetila da joj je legendarna glumica Mira Banjac, kad ju je bila zvala da joj čestita rođendan, savetovala da se umetnicima ništa ne zabranjuje. Gojković je rekla da bi i Zapadu poručila "da nema sankcija" za ruske umetnike.

Ministarka kulture je izrazila i uverenje da će Filmski centar Srbije "rešiti galimatijas" oko snimanja filma "Košare", pošto je reč o "jednoj od bitnih tema za našu noviju istoriju".

"Mi imamo taj dug i prema narodu ali i ljudima koji su branili Srbiju u teškim vremenima NATO agresije. Do 2012. godine nije smelo da se priča o Košarama. Mnogi nisu znali da se desila bitka na Košarama", primetila je ministarka.

Gojković je dodala da joj je "drago da se javljaju autori koji žele da snimaju fimove na važne nacionalne teme". Prema njenim rečima, u julu bi trebalo da počnu radovi na prenameni nekadašnje Železničke stanice u Beogradu kako bi do kraja 2023. godine ovde mogao da bude otvoren preseljeni Istorijski muzej Srbije.

Primetivši da je stara termoelektrana "Snaga i svetlost" u Beogradu "u dosta lošem stanju ali fascinantno izgleda", Gojković je rekla da je dobra ideja da tu bude Muzej Nikole Tesle i da postane centar posvećen nauci. Gojković je rekla da je pisala supruzi emira Katara sa idejom da tokom Svetskog prvenstva u fudbalu ovde bude priređena izložba o Tesli i da su "pre nekoliko dana dobili pismo da prihvata ideju", što znači da će Srbija biti predstavljena "na najbolji mogući način".

Upitana o svojim očekivanjima nakon izbora, Gojković je odgovorila: "Izuzetno bi volela, bila bi mi čast i kompliment da nastavim ovaj mandat".

Komentari (0)

Kultura