Aktuelno iz kulture

Predstava "Njih više nema" Andreja Nosova nagrađena na Ibzenovom konkursu u Norveškoj

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

16:47

Predstava "Njih više nema" Andreja Nosova nagrađena na Ibzenovom konkursu u Norveškoj
Andrej Nosov - Copyright Dragana Udovičić/BDP

veličina teksta

Aa Aa

Hartefaktova pozorišna produkcija "Njih više nema", autora Andreja Nosova, nagrađena je na prestižnom Ibzenovom konkursu "Ibsen Scope" za 2022. godinu.

U velikoj konkurenciji iz celog sveta, pozorišna produkcija iz Srbije izabrana je među pet najboljih, a predstava će biti postavljena i izvedena na Ibzenovom festivalu u Norveškoj.

Reprezentativni pozorišni konkurs, "Ibsen Scope" oslanja se na zaostavštinu slavnog dramskog pisca čija dela služe kao početno polazište za dinamične i kritičke umetničke diskurse kroz inovativne pozorišne produkcije.

Na ovogodišnjem izdanju konkursa, od 54 prijave iz trideset zemalja sveta, nagrađen je Hartefaktov pozorišni koncept "Njih više nema" i Andrej Nosov kao jedan od pet umetnika koji će dobiti priliku da realizuju svoje produkcije sa fokusom na savremene društvene i političke prilike.

"Njih više nema" po mišljenju žirija predstavlja britak i duboko poetičan dramski koncept koji istražuje pitanje patnje, krivice i zločina sa namerom da pronikne u fundamentalnu ideju teatra u imaginaciji - života naspram smrti, ljudske solidarnosti umesto ograničenosti, kao i preispitivanja odgovornosti za smrt onih kojih više nema.

Preporuka za vas

Novosadsko Pozorište mladih slavi 90 godina rada: Glumci podsetili publiku na najgledanije i najdugovečnije predstave

Komentari (0)

Kultura