Aktuelno iz kulture

Umetnik u biblioteci - Tanja Mandić Rigonat o predstavama po delima Dostojevskog i Ibzena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2022

-

14:29

Umetnik u biblioteci - Tanja Mandić Rigonat o predstavama po delima Dostojevskog i Ibzena
Medija centar - Copyright Medija centar

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišna rediteljka i dramaturškinja Tanja Mandić Rigonat gost je ciklusa "Umetnik u biblioteci" 31. marta (19h) u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

U razgovoru sa Tanjom Mandić Rigonat biće reči o njenoj režiji, dramatizaciji i adaptaciji dela "Zli dusi" F. M. Dostojevskog i "Nora - Lutkina kuća" Henrika Ibsena. Tim povodom, problematizovaće se fenomeni slobode, samovolje, zločina, prestupa kao i odgovornosti čoveka spram sopstvenih odluka, ljubavi i ceUne iskrenosti.

Tanja Mandić Rigonat diplomirala je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača. Režirala je radio-drame po sopstevnim tekstovima i dramatizacijama. Autorka je zbirke pesama "Misterija srećnog kontrabasa" i "Iz života ptica".

Obavljala je funkcije slektorke Sterijinog pozorja, direktorke Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, selektorke Međunarodnog festivala mediteranskog pozorišta "Purgatorije" u Tivtu i drugo.

Režirala je na desetine kultnih pozorišnih predstava među kojima su i adaptacije i dramatizacije dela klasika, kao i savremenih pisaca: Lolita (V. Nabokov), Ivanov (Čehov), Gospođa ministarka (B. Nušić), Balkanski špijun (D. Kovačević), Putujuće pozorište Šopalović (LJ. Simović), Gospođica Julija (A. Strindberg), Urnebesna tragedija (D. Kovačević), Bergmanova sonata (I. Bergman), Seksualne neuroze naših roditelja (L. Berfus) i druge. Dramatizovala je dela Lolita (V. Nabokov), Mrtve duše (N. V. Gogolj), Đavo je bio vruć (Č. Bukovski) i Zli dusi (F. M. Dostojevski) i Dabogda te majka rodila (V. Rudan).

Moderator razgovora u okviru ciklusa "Umetnik u biblioteci" je Milena Đorđijević, a program se može pratiti i uživo onlajn preko zvanične fejsbuk stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom terminu preko Jutjub kanala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura