Aktuelno iz kulture

Oskar 2022: 5 stvari koje su obeležile ovogodišnju ceremoniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

07:08

Oskar 2022: 5 stvari koje su obeležile ovogodišnju ceremoniju
Oskar 2022: 5 stvari koje su obeležile ovogodišnju ceremoniju - Copyright FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

I dok zvanice i gledaoci ovogodišnje dodele najprestižnije filmske nagrade sumiraju utiske o Oskaru 2022, nema sumnje da je događaj koji je u senci ostavio čak i pobedu filma "CODA" u glavnoj kategoriji zapravo šamar koji je glumac Vil Smit udario komičaru Krisu Roku na sceni.

Šta je ono što se dešavalo iza kulisa najgledanijeg događaja u svetu filma, za Variety je ispričao jedan od direktora televizije ABC Rob Mils, koji je sedeo u prikolici za članove produkcije.

"Kris Rok je izašao i napravio je materijal na osnovu onoga što se te večeri dešavalo, kao što komičari obično rade. Onda je ispričao šalu o 'Redovu Džejn', a bilo je očigledno da se to Džejdi nije dopalo. Onda smo videli da Vil ustaje i penje se na scenu", kaže on.

AP/Chris Pizzello

 

Profesionalci u kontrolnoj sobi navikli su na neplanirane događaje, ali Mils ističe da će Akademija verovatno morati da uvede nove protokole za slučaj da se nešto slično ponovi.

Podsećamo, Kris Rok je na dodeli nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka na sceni ispričao šalu na račun Smitove žene Džejde Pinket Smit.

Rok je, između ostalog, rekao da se raduje što će je videti u nastavku filma "Redov Džejn", aludirajući na njen izgled.

Naime, Pinket Smit ranije je otvoreno govorila o svojoj borbi sa alopecijom, zbog koje je ostala bez kose, a komičar ju je zbog toga uporedio sa junakinjom filma "Redov Džejn", koju je igrala Demi Mur obrijane glave.

Na te njegove reči, Vil Smit je izašao na scenu i ošamario komičara, na zaprepašćenje prisutnih.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, glumac je proglašen dobitnikom Oskara za najbolju mušku ulogu za portretisanje lika Ričarda Vilijamsa.

Ipak, to svakako nije jedini važan događaj na ovogodišnjim Oskarima, a mi za vas izdvajamo pet:

1. Povratak u normalnost

Prvi put nakon dve godine pandemije i godinu dana nakon skromne ceremonije dodele Oskara, izmenjene epidemiološkim merama, zvezde filma prošetale su se crvenim tepihom Dolbi teatra, što je barem u svečanoj noći posvećenoj filmu, svet na kratko vratilo u vreme pre Kovida-19.

FoNet/AP

 

Istini za volju, ceremonija nije protekla bez ikakvih ograničenja, budući da su zvanice morale da uz sebe imaju dokaz o dva negativna PCR testa, kao i potvrdu o vakcinaciji.

Glumci koji su uručivali nagrade, kao i izvođači programa, nisu morali da budu vakcinisani, ali su takođe morali da prilože dokaz o tome da su nedavno negativno testirani na virus.

Još jedan "povratak u normalnost", koji nema veze sa pandemijom, jeste taj da je Oskar ponovo dobio domaćina, tačnije tri voditeljke, nakon što je 2019. odustao od tog koncepta.

Deluje da će ceremonija i ubuduće imati voditelje, ako je suditi po oceni direktora ABC Roba Milsa.

"Još na probama smo uvideli koliko nam je nedostajao domaćin. Bilo je sjajno. Zamislite da kao u protekle tri godine nije bilo voditelja... Mislim da su sve tri žene bile odlične tokom cele večeri", ispričao je on.

2. Striming servis odneo glavnu nagradu

Godinama su originalni filmovi velikih striming servisa tretirani kao drugorazredni u  konkurenciji sa filmovima tradicionalnih studija na dodeli Oskara, ali se poslednjih godina situacija značajno promenila.

Film "CODA" Apple TV+ koji je ove godine dobio glavnu nagradu Akademije filmskih umetnosti i nauka ući će u istoriju kao prvi film nekog striming servisa koji je dobio to prestižno priznanje. 

FoNet/AP

 

Apple je u filmskoj produkciji tek tri godine, a već je uspeo da stekne šest nominacija: tri za "CODA" i tri za "Tragediju Magbeta". 

Procenjuje se da je u kampanju za pozicioniranje pobedničkog ostvarenja na Oskarima taj striming servis uložio više od 10 miliona dolara, odnosno više od celokupnog budžeta tog filma.

Netfliks, koji je ove godine imao najviše nominacija, ipak nije uspeo da obori lični rekord postignut prošle godine, kada su njegovi filmovi osvojili sedam Oskara.

Ovog puta, imao je 27 nominacija, a priznanje "pokupio" u samo jednoj kategoriji i to za najbolju režiju.

3. Gledanost porasla u odnosu na prošlu godinu

Nakon rekordno slabe gledanosti ceremonije 2021. brojke pokazuju znake oporavka. Ovogodišnji prenos je pored malih ekrana pratilo 15,36 miliona gledalaca, odnosno 56 procenata više nego prošle godine.

Dodela je ovog puta počela bombastičnim prenosom nastupa Bijonse koja je izvela pesmu "Be Alive" iz filma "Kralj Ričard" na teniskom terenu u Komptonu obučena u fluorescentno zeleni kostim koji bojom podseća na teniske loptice, što je sigurno uticalo na to da se gleoci barem na početku, zadrže uz svoje televizore.

Blagi oporavak gledanosti primećen je nakon što su gotovo sve ceremonije dodele nagrada zabeležile pad, koji je nastavljen i u eri pandemije. Prenos "Emi" nagrada jedini je privukao veći broj gledalaca 2021. nego u 2020.

4. Neke nagrade dodeljene pre zvaničnog prenosa

Ove godine prvi put se dogodilo da neke nagrade budu dodeljene pre početka prenosa ceremonije.

Organizatori su se pravdali potrebom za skraćenjem trajanja prenosa, kako bi i rejting bio bolji, ali je odluka naišla na neslaganje velikog broja filmadžija.

FoNet/AP

Džo Voker

Iako je prethodno najavljeno da će u programu biti prikazan govor dobitnika Oskara u osam određenih kategorija, ispostavilo se da su njihovi govori značajno skraćeni. 

U prostoriji za medije Greg Frejzer, direktor fotografije filma "Dina" izjavio je: "Svi ovde razumeju zašto se ovo dešava. Razumemo ekonomiju. Ja samo želim da moji saradnici, scenografi, montažeri, šminkeri i frizeri budu jednako nagrađeni za svoj posao".

Filmski montažer "Dine" Džo Voker, koji je jedan od onih koji su nagradu dobili pre početka prenosa, rekao je da nije pravedno što njihove kategorije nisu prikazane uživo.

"Originalna statua oskara ima pet krugova, koji predstavljaju pet ogranaka Akademije i oni su jednake veličine i snage", rekao je on.

Ipak, retko ko se otvoreno žalio medijima zbog odluke Akademije, možda i zato što je u sred programa, uveden vanredni protokol prema kom je zvanicama zabranjeno da pričaju o temama izvan kategorije u kojoj su nominovani.

FoNet/AP

i Linda Dods, Stefani Ingram i Džastin Rajli

Šminkeri i frizeri Linda Dods, Stefani Ingram i Džastin Rajli iz filma "Oči Tami Fej" koji su takođe svoju statuu dobili pre početka programa, pohvalili su glumicu Džesiku Čestejn zato što je bila jedna od retkih zvezda koje su prisustvovale dodeli.

Alberto Mijelgo, koji je nagrađen za kratki animirani film "The Windshield Wiper" rekao je da većina njegovih prijatelja nije ni gledala dodelu, jer nije znala da li će ga uopšte videti. 

"Nadam se da je ovo poslednji put da to rade. Nadam se da će o tome odlučivati Akademija, a na televizijska mreža", rekao je on za Variety.

5. Pokloni vredni gotovo 140.000 dolara

Iako zvanice na dodeli Oskara svake godine dobijaju vredne poklone od organizatora, ove godine oboreni su svi rekordi, kada je reč o vrednosti dobijenog paketa.

Prema izveštaju marketinške kompanije "Distinctive Assets" koja je sastavljala poklone pod nazivom "Svi dobijaju", nominovani za Oskara dobili su pakete u vrednosti od gotovo 140 hiljada dolara.

U njima je vaučer za tri noćenja u škotskom zamku Turin, inspirisan nominacijom Denzela Vošingtona za najboljeg glumca, a u ovaj dar vredan 50.000 dolara, uključene su i usluge batlera.

FoNet/AP

 

Glumci koji su bili u trci za prestižna priznanja dobili su i parče zemlje u Škotskoj i, ako žele, titulu lorda ili ledi od Glenkoa. 

Tu su i četiri noćenja u "Golden Door" rizortu u Kaliforniji vredna 15.000 dolara, liposukcija u vrednosti od 12.000 dolara, kao i proces podmlađivanja vredan 10.000 dolara. 

U poklon-paketu je i vaučer za usluge renoviranja kuće u iznosu od 25.000 dolara koje pruža jedna kompanija iz Los Anđelesa. 

Uz sve to, zvezde su dobile i slatkiše, alkoholna pića, proizvode za negu kože i kose, igračke za decu, knjige, pa i posebne kokice.

Komentari (0)

Kultura