Aktuelno iz kulture

Od "Pasjih šapa" do "Vojske mrtvih": Najveća iznenađenja ovogodišnje dodele Oskara

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/03/2022

-

10:36

Od "Pasjih šapa" do "Vojske mrtvih": Najveća iznenađenja ovogodišnje dodele Oskara
Od "Pasjih šapa" do "Vojske mrtvih": Najveća iznenađenja ovogodišnje dodele Oskara - Copyright FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Iako je sukob Vila Smita i komičara Krisa Roka bio glavna tema diskusija nakon ovogodišnje dodele Oskara, za ljubitelje filma bilo je i mnogo većih iznenađenja kada je reč o najvećem događaju u svetu kinematografije. 

Neke pobede bile su očekivane, kao što je nagrada za najbolju režiju za Džejn Kempion ("Pasje šape") i najbolji strani film ("Povezi me"), ali su u mnogim kategorijama favoriti ostali "praznih šaka".

Predstavljamo vam nekoliko najvećih iznenađenja ovogodišnje dodele Oskara:

"Pasje šape" dobile samo jedan Oskar

"Pasje šape" imale su 12 nominacija i bile favorit za glavnu nagradu, ali je to ostvarenje Džejn Kempion na kraju dobilo samo jedno priznanje Akademije i to za najbolju režiju.

FoNet/AP

Džejn Kempion sa svojim Oskarom

U svim ostalim kategorijama - najbolji film, glavni glumac, sporedni glumac, sporedna glumica, adaptirani scenario, filmska fotografija, originalna muzika, scenografija, montaža i zvuk -  pobedu su odneli drugi filmovi.

Kada je reč o glavnoj kategoriji, očekivanja su se menjala i to u zavisnosti od perioda godine: Krajem oktobra, bila je to "Dina", krajem novembra "Pasje šape", dok je poslednjih nedelja, u sezoni filmskih nagrada, u žižu dospeo i film "CODA" koji je osvojio sva veća holivudska priznanja.

Iako je bilo sasvim očekivano da "CODA" osvoji glavnu nagradu, ipak deluje gotovo neverovatno da su od svih nominacija, "Pasje šape" dobile samo jednu statuu.

"Pica od sladića" ostala bez Oskara

Prema mišljenju mnogih, "Pica od sladića" je bio najbolji film 2021. godine, ali na dodeli nagrada Akademije filmskih umetnosti i nauka nije dobio nijedno priznanje.

Najveće šanse da osvoji Oskara imao je u kategoriji za najbolji originalni scenario, ali je na kraju ta nagrada pripala Kenetu Brani za film "Belfast".

Inače, tvorac tog ostvarenja Pol Tomas Anderson do sada je u karijeri imao 11 nominacija, kao scenarista, producent i reditelj, a nije osvojio nijednog Oskara.

"Flee" nije osvojio ništa

Animirani film "Flee" ušao je u istoriju Oskara sa nominacijama u tri različite kategorije: za najbolji animirani film, najbolji dokumentarni film i najbolji strani film, što se desilo prvi put u istoriji dodele tih priznanja.

Međutim, na kraju je ostao bez nagrade. Nevolja filma "Flee" koji je pobrao mnoge nagrade i odlične ocene kritike je što nema kategorije u koju se u potpunosti uklapa, barem kada je reč o Oskarima.

"Vojska mrtvih" dobila priznanje publike

U pokušaju da privuku pažnju i filmofila orijentisanih na ostvarenja koji uglavnom nisu u konkurenciji za Oskare, ove godine organizatori su prvi put uveli i nagradu publike, a priznanje je pripalo filmu "Vojska mrtvih" reditelja Zeka Snajdera.

On je tako nadmašio film sa najvećom zaradom na blagajnama iz prošle godine "Spajdermen: Put bez povratka", za koji su mnogi mislili da će dobiti najviše glasova.

Iznenađenje za sebe je izostanak pojedinih filmova i iz samih nominacija, a o pet najvećih filmskih "nepravdi" ove godine, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura