Aktuelno iz kulture

Oskar 2022: Ko će ove godine osvojiti najprestižnije filmske nagrade

Komentari

Autor: Staša Rosić

27/03/2022

-

10:00

Oskar 2022: Ko će ove godine osvojiti najprestižnije filmske nagrade
Oskar 2022: Ko će ove godine osvojiti najprestižnije filmske nagrade - Copyright Tanjug AP/Danny Moloshok/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

"Brojimo sitno" do svečane ceremonije na kojoj će u ranim jutarnjim satima (po našem vremenu) biti dodeljene najprestižnije filmske nagrade.

Ovo je prva godina na kojoj neće svi nominovani filmski stvaraoci imati isti tretman, budući da je Akademija filmskih umetnosti i nauka donela žestoko kritikovanu odluku da nagradu za osam kategorija dodeli pre početka direktnog prenosa, kako bi uštedeli na trajanju i program učinili gledanijim.

Prema broju nominacija neprikosnoveno vodi film "Pasje šape" ("The Power of the Dog") rediteljke Džejn Kampion koji je u trci za 12 priznanja, a slede ga "Dina" sa 10 i "Belfast" i "Priča sa zapadne strane" sa po sedam nominacija.

U susret najuzbuljivijem godišnjem događaju u svetu sedme umetnosti, delimo sa vama predviđanja o tome ko će biti pobednici 94. dodele Oskara.

Najbolji film

Favorit: "Pasje šape"

Potencijalno iznenađenje: "CODA"

Ostali nominovani: "Belfast", "Ne gledaj gore", "Povezi me", "Dina", "Kralj Ričard", "Pica od sladića", "Ulica košmara", "Priča sa zapadne strane"

"Pasje šape" dominirale su sezonom filmskih nagrada i mada su mnogi prognozirali da će nakon početnog zaleta, zaostati iza "Belfasta" i "Priča sa zapadne strane", i dalje važe za najvećeg favorita u glavnoj kategoriji.

Film koji bi eventualno mogao da napravi iznenađenje na dodeli Oskara je "CODA", koji je pre nekoliko dana osvojio glavnu nagradu Udruženja producenata Amerike.

Najbolji reditelj

Favorit: Džejn Kempion ("Pasje šape")

Potencijalno iznenađenje: Stiven Spilberg ("Priča sa zapadne strane")

Ostali nominovani:  Pol Tomas Anderson ("Pica od sladića"), Kenet Brana ("Belfast"), Rijusuke Hamaguči ("Povezi me")

AP/Richard Shotwell

Džejn Kempion

Najočigledniji izbor za najboljeg reditelja je Džejn Kempion, koja bi u slučaju da dobije Oskara u ovoj kategoriji, postala tek treća žena u istoriji kojoj je to pošlo za rukom, posle Ketrin Bigelou ("Katanac za bol") i Kloi Žao ("Zemlja nomada").

Interesnatno je da ona i prva žena koja je ikad nominovana za najbolju režiju dva puta, kao i da je 1993. Spilbergova "Šindlerova lista" pobedila njen "Klavir" u ovoj kategoriji.

Gotovo trideset godina kasnije, deluje da će Kempion ipak pobediti Spilberga.

Glavna glumica

Favoritkinja: Džesika Čestejn ("Oči Tami Fej")

Potencijalno iznenađenje: Kristen Stjuart ("Spenser")

Ostale nominovane: Olivija Kolman ("Mračna kći"), Penelope Kruz ("Paralelne majke"), Nikol Kidman ("Biti Rikardos")

I kritika i publika hvalili su Kristen Stjuart u ulozi princeze Dajane u filmu "Spenser", ali u ovoj sezoni nagrada nije dobila mnogo priznanja.

Zato su veće šanse da će Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu ipak pripasti Džesiki Čestejn i to ne toliko zbog njene "Tami Fej", nego zato što spada u kategoriju glumica koje su do sada već uveliko zaslužile ovo prestižno priznanje.

Najbolji glumac

Favorit: Vil Smit ("Kralj Ričard")

Potencijalno iznenađenje: Benedikt Kamberbač ("Pasje šape")

Ostali nominovani: Havijer Bardem ("Biti Rikardos"), Endrju Garfild ("Tick, Tick... Boom"), Denzel Vošington ("Tragedija Magbeta")

Gotovo svi filmski portali smatraju da je ovo godina u kojoj će Vil Smit dobiti svoj prvi Oskar za ulogu Ričarda Vilijamsa, oca teniserki Venus i Serene u filmu "Kralj Ričard".

U ovom filmu on prikazuje svu slojevitost svog glumačkog talenta, koja je često ostajala u senci njegovih humorističnih uloga.

Ipak, mnogi se slažu da je Benedikt Kamberbač u "Pasjim šapama" odigrao najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri, tako da neće biti preveliko iznenađenje da se ipak on nađe sa zlatnom statuom u rukama.

Najbolja sporedna glumica

Favoritkinja: Arijana Debose ("Priča sa zapadne strane")

Potencijalno iznenađenje: /

Ostale nominovane: Džesi Bakli, Džudi Denč, Kirsten Danst, Onženu Elis

Arijana Debose je apsolutna favoritkinja ove kategorije, budući da je potpuno osvojila publiku svojom ulogom Anite u prvom Spilbergovom mjuziklu.

Originalno Anitu je igrala Rita Moreno, koja je i sama pohvalila Debose i rekla "da bolje pleše" i od nje same.

Inače, Arijana je igrala i u drugim uspešnim mjuziklima, uključujući "Hamilton" i "Mjuzikl o Doni Samer".

Najbolji sporedni glumac

Favorit: Troj Kotsur ("CODA")

Potencijalno iznenađenje: Kodi Smit Mekfi

Ostali nominovani: Kijeran Hinds, Džesi Plemons, Dž. K. Simons

Od premijere "Pasjih šapa", kritika je hvalila jedinstveni glumački izraz Kodija Smit Mekfija, koji je za svoju ulogu Pitera Gordona već dobio i Zlatni globus.

Ipak, sasvim je izvesno da je favorit sada Troj Kotsur, koji je tokom prošlog meseca pobrao gotovo sve nagrade za ulogu Franka Rosija.

Još jedan razlog zbog kog je verovatno da Smit Mekfi neće odneti zlatnu statuu kući je taj što je i njegov kolega iz filma, Džesi Plemons, takođe nominovan, što će verovatno podeliti glasove i otvoriti put za Kotsurovu pobedu.

Najbolji originalni scenario

Favorit: "Pica od sladića"

Potencijalno iznenađenje: "Belfast"

Ostali nominovani: "Ne gledaj gore", "Kralj Ričard", "Najgora osoba na svetu"

"Pica od sladića" je prema mišljenju mnogih jedan od najboljih filmova 2021. godine, a za to je zaslužan fantastičan scenario koji potpisuje Pol Tomas Anderson.

Ipak, budući da je "Belfast" Keneta Brane dobio Zlatni globus, dobitnik Oskara u ovoj kategoriji je prilično neizvestan.

Najbolji adaptirani scenario

Favorit: "Pasje šape"

Potencijalno iznenađenje: "Povezi me"

Ostali nominovani: CODA, Mračna kći, Dina

Prinskrin/Youtube/Netflix

 

Dugačka je lista priznanja koju su "Pasje šape", zasnovane na romanu Tomasa Sevidža, dobile na svetskim festivalima, a mnogi ovom filmu predviđaju i Oskara u kategoriji adaptiranog scenarija.

Potencijalni takmac mu je "Povezi me", ekranizacija knjige Harukija Murakamija, koja obara rekorde japanske kinematografije.

Ipak, prava istina je da je ovo jedna od najneizvesnijih kategorija, budući da su u njoj i "Mračna kći", bazirana na bestseleru Elene Ferante, kao i "CODA".

Strani film

Favorit: "Povezi me"

Potencijalno iznenađenje: "Najgora osoba na svetu"

Ostali nominovani: "Lunana", "Flee", "Božja ruka"

Ako se ostvare predviđanja filmskih kritičara, "Povezi me" će postati drugi film u istoriji japanske kinematografije posle "Odlazaka" iz 2008. koji će Zemlji izlazećeg sunca doneti priznanje u ovoj kategoriji.

Ipak, ako se bude sudilo po popularnosti, pobedu bi mogla da odnese "Najgora osoba na svetu", koja je prema mišljenju mnogih, film godine.

Najbolji animirani film

Favorit: "Enkanto: Magični svet"

Potencijalno iznenađenje: "Mičelovi protiv mašina"

Ostali nominovani: "Flee", "Luka", "Raja i poslednji zmaj"

"Enkanto: Magični svet" poslednjih meseci je veliki hit, najviše zahvaljujući ljubavi internet zajednice prema pesmi "We Don’t Talk About Bruno". U prilog predviđanjima da će ovo šarmantno ostvarenje poneti zlatnu statuu ide i činjenica da Dizni nije dobio Oskara još od filma "Zootopija" iz 2016. 

Povratak u sedlo mogao bi da im poremeti eventualno Netfliksov "Mičelovi protiv mašina" koji je za kratko vreme privukao veliki broj obožavalaca svih generacija.

Najbolji dokumentarni film

Favorit: "Flee"

Potencijalno iznenađenje: "Summer of Soul"

Ostali nominovani: "Ascension", "Attica", "Writing With Fire"

Nevolja filma "Flee" koji je pobrao mnoge nagrade i odlične ocene kritike je što nema kategorije u koju se u potpunosti uklapa, barem kada je reč o Oskarima.

To je animirani, dokumentarni i strani film u jednom, koji se na sva tri fronta takmiči za Oskara, ali uprkos mnogim kvalitetima, nedovoljno ispunjava kriterijume onoga što se očekuje od ostvarenja koja u tim kategorijama obično dobijaju priznanja. 

Od svih, najviše šanse da zapravo dobije Oskara ima u ovoj kategoriji.

Najoštrija konkurencija mu je "Summer of Soul", osvrt muzičara Kvestlova na Harlem kulturni festival iz 1969. godine.

Ostale kategorije

Film "Dina", koji nema velike šanse da dobije nagrade u najvećim kategorijama, trebalo bi da briljira u trci za Oskara za filmsku fotografiju, zvuk, montažu, vizuelne efekte i scenografiju, s tim da bi mu u ovoj poslednjoj kategoriji zlatnu statuu mogao preoteti i "Tragedija Magbeta".

Kategorija za najbolju kostimografiju doslovno postoji zbog filmova kao što je "Zlica" sa Emom Ston u glavnoj ulozi i već mesecima se očekuje da će taj film biti nagrađen za izuzetno inovativan pristup filmskom kostimu, a nagrada za najbolju šminku i frizuru podjednako zasluženo bi mogla da pripadne ekipi filma "Oči Tami Fej" i "Coming 2 America".

Kada je reč o kratkom filmu, u kategoriji animiranih, uprkos unikatnosti ostvarenja "The Windshield Wiper", u konkurenciji mračnih priča, koje su uglavnom za odrasle, najviše se izdvaja topla priča "Crvendać Robin" koja će na kraju verovatno poneti titulu.

Među igranim filmovima kratkog metra, najveći uspeh mogao da bi da ostvari "The Long Goodbye" sa izuzetnim Rizom Ahmedom u glavnoj ulozi, dok bi Oskara za najbolji kratki dokumentarni film mogao da ponese divno snimljen "Audible".

Na posletku, bitka za najbolju originalnu pesmu verovatno će se voditi između Bijonse i njene "Be Alive" iz filma "Kralj Ričard" i Bili Ajliš sa "No Time to Die" ("Nije vreme za umiranje"), s tim što je pobeda ipak izvesnija za temu ostvarenja o agentu 007.

Koliko su ova predviđanja tačna, saznaćemo vrlo brzo, budući da svečana ceremonija počinje noćas, u dva sata posle ponoći po našem vremenu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura