Aktuelno iz kulture

I Spilberg protiv promena u dodeli Oskara: Zajedno stvaramo magiju i treba zajedno da sedimo za stolom uživo

Komentari

Autor: Deadline

09/03/2022

-

11:57

I Spilberg protiv promena u dodeli Oskara: Zajedno stvaramo magiju i treba zajedno da sedimo za stolom uživo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stiven Spilberg ove godine postao je prvi reditelj u istoriji Oskara koji je u karijeri imao 11 nominacija u glavnoj kategoriji, a 19 nominacija ukupno za nagrade Akademije filmskih umetnosti i nauka. 

On je o Oskarima i svom prvom mjuziklu "Priča sa zapadne strane" govorio za Deadline i izrazio neslaganje sa odlukom da se nagrade u osam kategorija dodele izvan programa uživo.

"Ne slažem se sa odlukom izvršnog komiteta. Imam snažan osećaj da ne postoji medijum na svetu koji se toliko oslanja na saradnju. Svi mi zajedno pravimo filmove, postajemo porodica u kojoj je jedna veština nezamenljiva koliko i druga. Osećam da na nagradama Akademije nema onih koji su iznad crte i onih koji su ispod. Svi smo na istoj liniji i dajemo sve od sebe da ispričamo priče najbolje što možemo. A to znači da svi zajedno treba da sedimo zajedno za stolom uživo", rekao je reditelj.

On se prisetio svojih filmskih saradnika bez kojih neka od njegovih ostvarenja ne bi bila onakva kakve ih znamo.

"Kad se osvrnem, mislim da bi bez Džona Vilijamsa (kompozitora filmske muzike), 'Ajkula' nosila protezu. U "Pričama sa zapadne strane', kad Toni peva 'Tonight' sa Marijom, bez Adama Stokhauzena (scenografa) pevao bi na merdevinama, a ona bi bila na skeli i to u praznoj prostoriji. Bez montaže bi svi moji filmovi i dalje bili u sirovom stanju. Svi zajedno stvaramo magiju i tužan sam što nećemo biti zajedno uživo. Svako će imati svoj trenutak pod reflektorima, svi pobednici moći će da iznesu svoje govore na prijemu nagrada, ali je ideja i dalje da ne možemo svi biti tu", rekao je Spilberg.

On se time pridružio svojim kolegama Giljermu del Toru i Džejn Kampion koji su se takođe pobunili zbog odluke izvršnog komiteta.

Tokom vikenda, Oskarom nagrađeni montažer zvuka Tom Flajšman, povukao se iz Akademije zbog promena, koje će dodelu nagrade za najbolji dizajn zvuka pomeriti sat vremena pre zvaničnog programa.

Izvršna direktorka Akademije Don Hadson i predsednik Dejvid Rubin ranije su branili odluku ističući da će minimalno uticati na sam program i da će "svi dobitnici i dalje imati svoje mesto pod suncem".

Tanjug AP/Danny Moloshok/Invision/AP

 

Plan je da se dodela nagrada u osam kategorija: kratkim dokumentarnim filmovima, montaži, šminki i frizuri, originalnoj muzici, scenografiji, animiranim kratkim filmovima, igranim kratkim filmovima i montaži zvuka, završi sat vremena pre početka zvaničnog programa, a da se zatim, a da se snimak govora dobitnika izmontira i pusti tokom prenosa.

"Kreativni tim i produkcija izvući će najvažnije trenutke, moćne emotivne govore, verovatno i reakciju u trenutku proglašenja, ali ima tu i onog drugog vremena, dok neko ustane, izađe na scenu, pronađe papirić, pogleda da vidi da li je trenutak da govori... sve je to deo toga, ali želimo da izvučemo najefektnije emotivne delove događaja", rekao je ranije Rubin.

Ideja je da se program skrati i učini efikasnijim, zbog toga što gledanost dodele Oskara pada iz godine u godinu. 

Spilberg smatra da se odluka Akademije, bez obzira na negodovanje filmadžija, neće promeniti.

"Isto se umalo dogodilo pre tri godine i u poslednji čas je promenjena odluka da se četiri kategorije dodele u pauzi za reklame. Nadam se da će se odluka preinačiti, ali to ne očekujem i nisam optimističan po tom pitanju", rekao je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (1)

sblag2948@gmail.com

09.03.2022 14:48

Sta bi alcheimer reko....

Kultura