Aktuelno iz kulture

Svi animirani filmovi koji su ove godine nominovani za Oskara

Komentari

Autor: Staša Rosić

07/03/2022

-

18:30

Svi animirani filmovi koji su ove godine nominovani za Oskara
Svi animirani filmovi koji su ove godine nominovani za Oskara - Copyright Prinskrin/Youtube/Walt Disney Animation Studios, Fabián Pérez Retamal, Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Akademija filmskih umetnosti još od tridesetih godina prošlog veka dodeljuje Oskara za najbolje kratke animirane filmove, dok su dugometražni animirani filmovi uključeni u konkurenciju tek 2002. godine.

Ovo je prva godina da će nagrada za kratke "crtaće" biti dodeljena izvan zvanične ceremonije, budući da se nalaze među osam kategorija koje su izbačene iz tv prenosa, dok će dugometražni biti dodeljeni kao i ranijih godina - u glavnom programu.

Predstavljamo vam sve dugometražne i kratke animirane filmove koji su ove godine kandidati za Oskare: 

Dugometražni animirani filmovi

"Enkanto magični svet"

Jedan od najpopularnijih animiranih filmova 2021. godine prati porodicu Madrigal koja je obdarena magijskim darom, koji je jedinstven za svakog od njenih članova. 

Izuzetak je mlada Mirabel, koja je jedina "obična" u svojoj porodici. 

Međutim, kada njihov gradić Enkanto u Kolumbiji postane ugrožen, ispostavlja se da je baš Mirabel jedina koja možda može da ga spase.

Glasove u ovom filmu pozajmljuju Stefani Beatriz, Marija Sesilija Botero, Džon Legizamo i drugi, a delo je trojice reditelja Džareda Buša, Bajrona Hauarda i Čaris Kastro Smit.

"Flee"

Amin je kao dete sam izbegao iz Avganistana u Dansku gde je izgradio uspešnu akademsku karijeru. Živi u srećnoj vezi sa svojim dugogodišnjim dečkom s kojim planira da uplovi i u brak. Međutim, tajna koju krije preko 20 godina preti da mu uništi život i po prvi put odlučuje da podeli svoju priču sa bliskim prijateljem.

Autor ovog ostvarenja je Jonas Poer Rasmusen, a osim toga što je nominovan za Oskara za najbolji dugometražni animirani film, u trci je i za najbolji dokumentarni film, kao i najbolji strani film.

"Luka"

U prelepom primorskom gradu u Italiji pedesetih godina prošlog veka dvojica dečaka uživaju u nezaboravnom letu prepunom najlepših đakonija i vožnji skuterom. 

Kroz svoje avanture upoznaju sebe, transformativnu moć prijateljstva i snagu porodice. 

"Mičelovi protiv mašina"

Jedna naizgled obična porodica Mičel kreće na putovanje da svoju kreativnu ćerku Keti odvedu na studije u drugi grad, ali iznenada saznaje da su se sve mašine na svetu pobunile protiv ljudi. 

Na Mičelovima i njihovom psu Mončiju je da spreče robote da zavladaju svetom.

"Raja i poslednji zmaj"

Usamljena ratnica Raja traži zmaja iz legendi, kako bi pokušala da zaustavi zlu silu od uništenja čovečanstva.

Međutim, tokom svog putovanja otkriva da je potrebno poverenje i timski rad da se vrati sklad u njen narušeni svet.

Kratki animirani filmovi

"Boxballet"

"Boxballet" prati tragikomičnu ljubavnu priču između boksera i balerine, koji najviše vremena posvećuju usavršavanju svojih veština. Međutim, čudesna privlačnost među njima, počinje da nadrasta sve razlike.

Reč je o osmom filmu kazahstanskog animatora Antona Djakova koji je za njega već dobio Ikar, rusku nagradu za najbolji animirani kratki film.

"Robin Robin"

U ovom muziklu porodica miševa usvaja napuštenog crvendaća po imenu Robin, ali kako njihova miljenica odrasta, razlike među njima postaju sve očiglednije. Ona kreće u avanturu da dokaže svojim roditeljima da može biti dobra mišica, ali na posletku otkriva svoj pravi identitet.

Glasove pozajmljuju Bronte Karmajkl, Džilijan Anderson i Ričard I. Grant, a film traje svega 30 minuta.

"Affairs of the Art"

Čuvena britanska animatorka Džoana Kvin nastavila je svoju seriju o junakinji radničke klase - Beril - u novom kratkom filmu koji gledaoce vodi u istraživanje njene proširene porodice. 

Pre ovog filma, Beril se pojavljivala i u Džoaninim filmovima "Girls Night Out", "Body Beautiful" i "Dreams & Desires: Family Ties".

"Bestia"

Ovaj kratki animirani film čileanskog animatora Huga Kovarubijasa prati Ingrid, koja radi kao agent tajne policije u autoritarnoj vladi Augusta Pinočea i živi tužan i prazan život sa svojim psom. 

Kako njen lik otkrivamo kroz njene dnevne rituale, polako se razmotava i zastrašujuća slika užasa koji su zadesili Čile.

"The Windshield Wiper"

U bučnom kafiću ispunjenom dimom moderni filozof, udubljen u svoje misli, postavlja sebi ključno pitanje: šta je to ljubav?

Odgovori na to pitanje nižu se u ovom animiranom filmu kroz seriju živopisnih poetičnih vinjeta o značenju ljubavi u 21. veku.

Komentari (0)

Kultura