Život

10 starih crtanih filmova po našem izboru koje će i vaša deca obožavati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

10:45

10 starih crtanih filmova po našem izboru koje će i vaša deca obožavati
Tanjug/AP/John Raoux - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Ko se još slatko ne nasmeje ili mu oko ne zasuzi na dobro poznate stare, kultne dugometražne crtane filmove koje smo gledali kao deca. Čuvena scena borbe Merlina i veštice u crtanom filmu "Mač u kamenu" sigurno vas ne ostavlja ravnodušnima, kao ni ona u kojoj rak Sebastijan na primer beži po kuhinji od kuvara u crtaću "Mala sirena". Ili se sećate možda tužne scene u kojoj dinosaurus Malo stopalo shvata da je ostao bez majke.

Ovi, a i mnogi kultni crtani filmovi obeležili su odrastanje generacija, a mi smo za vas izabrali 10 crtanih filmova koji bi mogli da budu zanimljivi i vašoj deci. Naravno, pozivamo vas i da nam u komentarima pišete o vašem izboru najboljih.

Mač u kamenu (The Sword in the Stone)

Crtani mač u kamenu nastao je na osnovu romana iz 1938. godine pisca Terensa H. Vajta. Prvi put je mitovan 1963. godine. Gotovo da nema osobe koju ne oduševi smotani mladi Artur i isti takav čarobnjak Merlin koji pokušava da mu pomogne. Pogledajte scenu "borbe" veštice i čarobnjaka Merlina.

Mala sirena (The Little Mermaid)

Diznijev crtani "Mala sirena" iz 1989. godine snimljen je po istoimenoj knjizi Hansa Kristijana Andersena. To je bio 28. Diznijev dugometražni film, a samo u prvoj nedelji prikazivanja u SAD zaradio je čak 84 milona dolara. Kako je film doživeo veliki uspeh, sledilo je i nekoliko nastavaka - Mala sirena II: Povratak u more i Mala sirena: Arijelin početak. U maju 2016. godine pojavila se i serija Mala sirena, a iz kompanije Dizni stigla je najava da je u planu snimanje još jednog filma.

Kralj lavova (Lion king)

Pet godina posle "Male sirene" izašao je dugometražni crtani "Kralj lavova". Glavni lik je budući kralj Simba, koji uči životne lekcije od oca Mufase, majke lavice Sarabi, ali i prijatelja koje upoznaje nakon što je pobegao posle smrti oca - Pumbe i Timona. Sjajan crtani, obeležila je muzika koju mnogi mališani rado slušaju. Više od dve decenije kasnije, tačnije 2019. godine, snimljen je američki dramski film istoimenog naziva. Ipak, nije preporuka, zbog realno urađenih efekata, da mlađa deca gledaju film iz 2019. godine.

Zemlja pre vremena (The Land Before Time)

Davne 1988. godine izašao je dugometražni crtani film "Zemlja pre vremena" koji je režirao Don Blut. Ono što malo ko zna je da su izvršni producenti bili Stiven Spilberg i Džordž Lukas. Radnja crtaća prati malog apatosaurusa "Malo stopalo" koji nakon što izgubi majku kreće na put ka Velikoj Dolini sa četiri prijatelja u kojoj dinosaurusi mogu da žive u izobilju. Bio je to jedan od prvih crtanih filmova sa dinosaurusima, mnogoj deci omiljenim praistorijskim životinjama.

Let zmajeva (Flight of dragons)

Dugometražni crtani film iz 1982. godine obiluje zmajevima, nastao je na osnovu kombinacije istoimene prirodnjačke knjige Pitera Dikinsona (1979) i romana "Zmaj i Džordž" (1976) Gordona R. Diksona. Glasove crtanim likovima pozajmili su Džon Riter, Viktor Buon, Džejms Gregorije, Džejms Erl Džons i Hari Morgan. Glavno pitanje koje se provlači u ovom starom dugometražnom crtanom filmu je mogu li nauka i magija da koegzistiraju. Glavni junaci vode vas u magijski svet prepun dobrih čarobnjaka i jednog zlog i istih takvih zmajeva. Večna borba dobra i zla tema je i ovog fantastičnog ostvarenja.

Knjiga o džungli (The Jungle Book)

Mogli, Balu i Bagira, tri prijatelja glavni su heroji dugometražnog crtanog filma "Knjiga o džungli" iz 1967. godine. Avantura Moglija, Balua i Bagire i njihova borba sa opasnim tigrom Šir Kanom držaće pažnju svakog deteta. Ovo je 19. po redu Diznijev dugometražni crtani film, koji je dobio svoj nastavak 2003. godine.

Asteriks (Astérix)

Gotovo da nema osobe koja nije uživala čitajući stripove o Asteriksu i njegom najboljem prijatelju Obeliksu i brojnim njihovim dogodovštinama. Ovaj stripski junak stvoren je davne 1959. godine kao heroj francuskih stripova koje je pisao Rene Gošini, a crtao Alber Uderzo. Stripovi su prevedeni na mnogo jezika, a snimljeno je čak 13 filmova o ovim junacima - devet animiranih i četiri sa "živom akcijom". Mogu da ga gledaju sve generacije.

Aladin (Aladin)

Najuspešniji film 1992. godine bio je upravo dugometraži film kompanije Dizni, snimljen po motivima priče o Aladinu i čarobnoj lampi iz knjige "Hiljadu i jedna noć". Te godine zaradio je 217 miliona dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, a u ostatku sveta ček 504 miliona dolara. Baš kao i vi nekada, i vaši mališani uživaće u priči o Aladinu, gradu Agrabi, prelepoj Jasmin i zlom Džafaru. Podsetimo i na to da je pre dve godine (2019) snimljen i filmski mjuzikl Aladin, koji je režirao Gaj Riči. U glavnim ulogama su Vil Smit, Mena Masaud, Naomi Skot i mnogi drugi.

Pokahontas (Pocahontas)

Inspirisan životom indijanske princeze snimljen je, a 1995. godine emitovan američki animirani film kompanije Volt Dizni - Pokahontas. Radnja ovog dugometražnog crtanog filma vodi nas u "novi svet". Naime, nakon otkrića Amerike, novog sveta, Engleska počinje sa osvajanjem novootkrivenog kontinenta. U ovoj avanturi i ljubavnoj priči između Pokahontas i britanskog generala Džona Smita uživaćete ako i sada, mnogo godina kasnije, ovaj crtani pogledate sa svojim najmlađima.

Bambi (Bambi)

I ovo je jedan od veoma starih dugometražnih crtanih filmova, koji je nastao po knjizi, a u kojem će, iako je veoma tužan, uživati oni najmlađi. Ovaj film, inače peti po redu koji je snimila kompanija Dizni, emitovan je davne 1942, godine, a urađen je po knjizi "Bambi, život u šumi". Nastavak je snimljen više od šest decenija kasnije - tačnije 2006. godine.

Komentari (0)

Magazin