Aktuelno iz kulture

Studenti arhitekture za Zemunski kej

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

15:29

Studenti arhitekture za Zemunski kej
Studenti arhitekture za Zemunski kej - Copyright Milica Cocić i Milica Knežević

veličina teksta

Aa Aa

Stručni žiri projekta euPOLIS (Horizon 2020) u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu,

odabrao je tri studentska rada sa konkursa za urbanističko-arhitektonsko konceptualno rešenje
plavo-zelenog parka na Zemunskom keju uz dizajniranje zgrade za euPOLIS eko-edukativni centar, uz primenu prirodom inspirisanih rešenja koja povoljno utiču na fizičko i mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Pet studentskih timova u užem izboru predstavili su detalje svojih rešenja pred žirijem 24. i 25.
marta koji je na osnovu kriterijuma opšteg kvaliteta, primene euPOLIS NBS (nature-based solutions) principa, prilagodljivosti rešenja na džepni park i sposobnosti timova za saradnju, odabrao tri tima čija će rešenja biti primenjena u dizajniranju eksperimentalnog plavo-zelenog parka.

Žiri u sastavu Ranko Božović (Enplus), Ksenija Lalović (Arhitektonski fakultet) Natasa Đurić

(Mikser), Maja Lalić (Mikser) and Morten Rask Madsen (Byspectrum/Danska), Čedo Maksimović
(Imperial Koledž London), Eva Vaništa Lazarević (Arhitektnoski fakultet) odlučio je da je tim MM2
(Milica Ćoćić i Milica Knežević) svojim rešenjima osvojio prvo mesto.

Drugo mesto zauzeo je tim PZ 10101 (Milja Mladenović, Miloš Stojković Minić i Danilo Fatić), dok je na trećem tim 19998 (Anja Ljujić, David Kijanović i Vuk Zlatković).

Žiri je odlučio da novčane iznose prva dva rešenja ravnomerno podele prvonagrađeno (400 evra) i drugonagrađeno rešenje (400 evra), zbog značajnog doprinosa misiji euPOLIS projekta, a trećenagrađenom timu dodeljuje se 200 evra.

Kroz dalji proces ko-kreacije i mentorsko vođenje euPOLIS stručnjaka, tri pobednička tima radiće

narednih sedmica na optimizaciji i inkorporiranju svojih rešenja u zajedničko rešenje za džepni park i eko-edukativni centar na spomenutoj lokaciji.

Osim dizajniranja plavo-zelenog parka, cilj konkursa i predstojećih ko-kreativnih radionica je i edukacija mladih profesionalaca u pravcu prirodom inspirisanih rešenja u urbanom planiranju, spremnosti na saradnju u okviru većih timova i njihovo uključivanje u euPOLIS.

Regeneracija parka na Zemunskom keju biće bazirana na rešenju prvonagrađenog tima za koji žiri smatra da je najsaglasniji sa euPOLIS principima poboljšanja kvaliteta javnog zdravlja i blagostanja, u potpunosti koristi potencijale postojeće infrastrukture i lako se implementira. Kroz saradnju sa druga dva tima, dobiće se najoptimalnije rešenje, biće primenjeni inovativni pristupi urbanom planiranju i sve to kroz saradnju mladih eksperata sa stručnim timom euPOLIS projekta.

Prirodom inspirisana rešenja (NBS) uvode elemente prirode u urbano okruženje (pametan izbor

biljaka, biološko prečišćavanja voda, energiju zemlje, vetra i sunca...) kako bi se unapredio kvalitet života u urbanim sredinama i pozitivno uticalo na zdravlje i blagostanje građana: obezbedila prijatnija temperatura na mikrolokaciji, smanjilo zagađenje vazduha, količina alergena, biološki prečistila otpadna voda i iskoristila za navodnjavanje i ovlaživanje...

Projekat sprovodi euPOLIS tim koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih
organizija iz 13 zemalja sveta, uključujući i domaće ekspertske organizacije koje pružaju podršku
aktivnostima na beogradskim pilot lokacijama: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus d.o.o. i organizacija Mikser, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom i Ženskim arhitektonskim društvom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura