Aktuelno iz kulture

Minijaturni rukopis Šarlot Bronte na prodaji za 1,25 miliona dolara

Komentari

Autor: CNN

02/04/2022

-

21:32

Minijaturni rukopis Šarlot Bronte na prodaji za 1,25 miliona dolara
Minijaturni rukopis Šarlot Bronte na prodaji za 1,25 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Minijaturni neobjavljeni rukopis, koji je napisala Šarlot Bronte kada je imala 13 godina, biće ponuđen za 1,25 miliona dolara na Međunarodnom sajmu antikvarnih knjiga, a koji će biti održan 21. aprila u Njujorku.

Delo pod naslovom "A Book of Ryhmes by Charlotte Brontë, Sold by Nobody, and Printed by Herself", iako je po obimu manje od karata za igru, sadrži književno blago od 10 pesama s potpisom autorke kultnog romana "Džejn Ejr".

Rukopis koji datira iz decembra 1829. godine, u javnosti nije viđen od kada je prodat 1916. Njujorku i tek nedavno je pronađen u privatnoj kolekciji, objavio je CNN.

Ova minijaturna knjiga je 1916. prodata na aukciji za 520 dolara i od tada joj se bio izgubio gotovo svaki trag.

"Knjiga rima" ima svega 15 stranica, na kojima se nalaze stihovi koji pričaju o "sofisticiranom imaginarnom svetu" koji su stvarali Bronte i njene sestre i brat.

"Pisali su avanturističke priče, drame i stihove u ručno rađenim knjižicama, ispunjenim sićušnim rukopisom koji je podsećao kao da je štampan", naveli su u saopštenju kolekcionari koji će ponuditi ovaj neobjavljeni rukopis na pomenutom sajmu u Njujorku.

Minijaturni Bronteov rukopis već "izazvao rat" prilikom nadmetanja

Bronte i njene sestre Emili i En napisale su neke od najomiljenijih romana na engleskom jeziku, uključujući i romane "Orkanski visovi" i "Stanarka napuštenog zamka", a koje su do sada pročitali milioni.

Kao deca, stvorile su seriju minijaturnih knjiga. Većina je našla svoje mesto u muzejima i bibliotekama širom sveta, a na tržištu antikvarnih knjiga su, takođe, veoma tražene i veoma skupi predmeti.

Godine 2011. još jedan od Bronteovih sićušnih rukom pisanih rukopisa prodat je za 1,07 miliona dolara. I tada su suparnički muzeji pokrenuli bitku nadmetanja oko predmeta koji je napisan 1830, kada je Šarlot imala 14 godina.

Muzej parohijske kuće Bronte izazvao je pažnju svetskih medija 2016, kada je objavio da je našao knjigu prepunu škrabotina dečice Bronte (uključujući i nepoznatu Šarolitnu pesmu), koja je preživela brodolom.

Emili je svoje pesme pisala u tajnosti, bez namere da ih objavljuje. Ali legenda kaže da je 1845. Šarlot slučajno nabasala na njih i smatrala da su izvrsne. Emili je na kraju odlučila da ih objavi u prvoj zbrci poezije triju sestara koje su se potpisale pseudonimima Karer, Elis i Akton Bel.

Iako su prodata samo dva primerka zbirke, to je podstaklo sestre da počnu da pišu i romane, koji će vremenom postati senzacija i pokrenuti nagađanja o pravim autorima iza pseudonima, kao i daleko širu brontemaniju koja traje do danas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura