Aktuelno iz kulture

Kantica Limenog drvoseče iz filma "Čarobnjak iz Oza" premašila očekivanja na aukciji

Komentari

Autor: 24sedam

31/03/2022

-

10:27

Kantica Limenog drvoseče iz filma "Čarobnjak iz Oza" premašila očekivanja na aukciji
Prinskrin/Youtube/Movieclips - Copyright Prinskrin/Youtube/Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Više od osam decenija nakon što se kultni film "Čarobnjak iz Oza" pojavio na filmskom platnu, jedan od prepoznatljivijih rekvizita iz ovog ostvarenja prodat je na aukciji.

Jedna od nekoliko kantica za motorno ulje koje je nosio Limeni drvoseča u filmu upravo je kupljena preko aukcijske kuće Kruse GVS Auctions i to za 250.000 dolara, piše Daily Mail, a prenosi portal 24sedam.

Predviđeno je da će veoma tražena limenka uspeti da dostigne cifru od 200.000 dolara, ali je na kraju ta suma i premašena.

Rekvizit je prava limenka za ulje, od ukupno pet koje su korišćene na snimanju, kako se navodi na stranici sa opisom proizvoda, iako su neki stručnjaci tvrdili da ih je zapravo bilo tri.

Nažalost, ova limenka za ulje je jedini originalni rekvizit koji je ostao od kultnog kostima Limenog čoveka, pošto je ostatak nestao.

Sličnu sudbinu imale su i čuvene crvene cipele Džudi Garland.

Za potrebe snimanja napravljeno je ukupno šest ili sedam pari, ali se trenutno zna samo za dva. Jedan od njih doniran je Nacionalnom muzeju američke istorije, dok se drugi nalazi u Muzeju Džudi Garland u Minesoti.

Iz muzeja posvećenog čuvenoj glumici, 2005. godine su cipelice ukradene, a anonimni dobročinitelj ponudio je milion dolara nagrade onome ko ih vrati. Konačno su pronađene 2018. na osnovu, takođe, anonimne dojave, a policija nikada nije obelodanila gde su sve to vreme bile.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura