Aktuelno iz kulture

Preminula Estel Haris, zvezda serije "Sajnfeld"

Komentari

Autor: Variety

03/04/2022

-

09:15

Preminula Estel Haris, zvezda serije "Sajnfeld"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Estel Haris, koja je u kultnom sitkomu "Sajnfeld" glumila Džordžovu majku Estel Konstancu i  pozajmljivala glas Gospođi Krompiroglavoj u animiranim filmovima "Priča o igračkama", preminula je 2. aprila prirodnom smrću u 93. godini, potvrdio je njen predstavnik Majkl Ajzenštat. 

Porodična dinamika između Estel, njenog supruga Frenka Konstance (Džeri Stiler) i Džordža (Džejson Aleksandar) izazivala je niz urnebesnih nezaboravnih situacija u toj seriji.

Glumica se pojavila u 27 epizoda tog sitkoma, ali i mnogim drugim projektima, uključujući "Tarzan 2" i serije "Herkul: Legendarna putovanja" i animiranoj seriji "The Wild Thornberrys" koja je u Srbiji bila prevedena kao "Trnavčevići u divljini".

Karijeru je započela u reklamama i imala je dve manje uloge u filmovima Harrisina karijera je započela komercijalnim radom i s dvije male uloge u filmovima "Looking Up" i "Summerdog" iz 1977, a veće uloge dobijala je od sredine osamdesetih. 

"Sajnfeld" su za NBC kreirali Lari Dejvid i Džeri Sajnfeld, a Sajnfeld u njoj glumi fiktivnu verziju sebe.

Serija se uglavnom bavi njegovim životom i odnosima sa prijateljima i poznanicima, od kojih se najviše ističu njegov najbolji prijatelj Džordž Konstanca, prijateljica i bivša devojka Elejn Bejns (Džulija Luj-Drajfus) i komšija prekoputa hodnika Kozmo Krejmer (Majkl Ričards).

Serija je prikazivana od 1989. do 1998. godine i ukupno je, tokom devet sezona, snimljeno 180 epizoda. "Sajnfeld" je tokom svog prikazivanja osvojio mnoge nagrade, od kojih se najviše izdvajaju Emi za najbolju humorističnu seriju 1993. godine, "Zlatni globus" 1994. godine, kao i Nagrada Udruženja glumaca za najbolju glumačku postavu u humorističkoj seriji 1995, 1997. i 1998. godine.

"Sajnfeld" se smatra jednim od najboljih i najuticajnijih sitkoma svih vremena. Udruženje scenarista Amerike svrstalo je "Sajnfeld" na drugo mesto liste najbolje napisanih televizijskih serija svih vremena, odmah iza "Porodice Soprano".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura