Aktuelno iz kulture

Audio izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" od danas i u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

11:31

Audio izložba "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih" od danas i u Parizu
Otvaranje izložbe "Jasenovac, Logor smrti, zemlja živih" - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Beograda, Kragujevca, Paraćina, Trebinja i Podgorice Muzej žrtava genocida predstavlja izložbu "Jasenovac: logor smrti - zemlja živih" u Parizu.

Autori izložbe su Bogdan Španjević i Darko Nikolić, dok je stručni konsultant prilikom realizacije izložbe bila istoričarka Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida.

Izložba će do 20. aprila ove godine biti predstavljena u Kulturno-informativnom centru Republike Srbije u Parizu.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.

Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

"Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj.

Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube. Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru", navodi se u saopštenju.

Izložba pod nazivom "Jasenovac : logor smrti - zemlja živih" koristi jedinstveni pristup temi sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu - ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način "vide" Jasenovac.

Svi segmenti postavke inspirisani su istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju tako da posetioci ulaze i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice, kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju, a ne produbljuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura