Aktuelno iz kulture

Vesni Goldsvorti uručena nagrada "Momo Kapor": Roman je aktuelan toliko da me plaši da govorim o gvozdenoj zavesi danas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

08/04/2022

-

15:52

Vesni Goldsvorti uručena nagrada "Momo Kapor": Roman je aktuelan toliko da me plaši da govorim o gvozdenoj zavesi danas
Vesna Goldsvorti - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Književnici Vesni Goldsvorti danas je u Skupštine grada Beograda uručena nagrada "Momo Kapor" za roman "Gvozdena zavesa - Ljubavna priča" (izdanje: Geopoetika).

Goldsvortijevoj, koja već decenijama živi i radi u Londonu, Plaketu od srebra sa motivom školice uručio je Matija Bećković, predsednik UO Zadužbine "Momčilo Momo Kapor", a laureatkinja je istakla da se u zdanje Starog dvora vratila posle 42 godine, jer je tu bila 1980. godine kada je primila Oktobarsku nagradu.

Povratak književnice u zdanje Starog dvora nakon 42 godine 

"Vraćam se ovde posle toliko godina i u mom životu to zaista predstavlja divan, začarani krug. Posmatram taj put od 1980. godine do ovog trenutka i sve mi se čini čarobno i skoro neverovatno. To je samo kada je moj lični život u pitanju. Nažalost, kada je u pitanju svet, što bi Beket rekao: `Čini mi se sve više zabrinjavajuće`", kazala je književnica i dodala da se to odnosi na aktuelnost njenog romana koji je u štampu poslala pre dve godine.

"Toliko je aktuelan da me prosto plaši da govorim o gvozdenoj zavesi danas. Osećam da pada, samo je pitanje gde će pasti. Prošli put kada se to dogodilo, na Balkan je pala neka zavesa od teksas platna. To je Momo Kapor kumovao. Nadam se da će i sad pasti neka mekana, a ne ova tvrda gvozdena, kao što sluti moj roman", dodala je Goldsvorti.

Književnica je u svom govoru istakla i to da joj je neizmerno drago što se ponovo vratila u Stari dvor zbog Mome Kapora i psebno što je prva žena dobitnica nagrade "Momo Kapor za književnost".

Beoinfo

 

Nagrada se dodeljuje od 2011. godine svakog 8. aprila, na rođendan Mome Kapora, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se neguje i očuva sećanje na najvećeg pisca među slikarima i najvećeg slikara među piscima.

Žiri, koji su činili Muharem Bazdulj, Vule Žurić i Radmila Stanković, jednoglasno je doneo odluku da nagradi književno delo "Gvozdena zavesa", roman o ljubavi, o istoku i zapadu i jednoj epohi, koji je istovremeno oda Londonu.

Književnik Muharem Bazdulj, predsednik žirija, istakao je da je nagrada "Momo Kapor" jedinstvena iz razloga što se dodeljuje jedne godine za književnost, a naredne za umetnost.

Takođe je jedinstvena, kako je istakao, i po načinu izbora nagrade za samu književnost.

"Poput Mome Kapora, koji se nije dao zatvoriti u kavez ili granice, tako i ova nagrada nagrađuje razne žanrove  književne forme, takođe nadilazi i jezike i što se kroz prevod može dobro posredovati", kazao je Bazdulj.

Osnivač zadužbine "Momčilo Momo Kapor" Ljiljana Kapor zahvalila je dobitnici nagrade jer je svečanost uveličala svojim dolaskom iz Velike Britanije, kao i žiriju na predanom radu i sponzorima.

Vesna Goldsvorti više od 35 godina živi i radi u Londonu, dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, jedina je srpska književnica koja piše na engleskom jeziku i koja je član uglednog britanskog Kraljevskog književnog društva.

Do sada je objavila pet knjiga na engleskom jeziku, koje su prevedene na dvadesetak svetskih jezika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura