Aktuelno iz kulture

Muzej žrtava genocida i Filmski centar Srbije dogovorili buduću saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

14:28

Muzej žrtava genocida i Filmski centar Srbije dogovorili buduću saradnju
Muzej žrtava genocida i Filmski centar Srbije dogovorili buduću saradnju - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Muzej žrtava genocida i Filmski centar Srbije (FCS) potpisali su Protokol o saradnji koji omogućuje autorima koji se bave istorijskim i drugim temama da lako dođu do pravih i preciznih podataka bitnih za stvaranje njihovih filmova.

Protokol su potpisali direktori Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i FCS-a Gordan Matić, koji je istakao da će sada Muzej "dati svoje ljude, rusurse, materijale i arhive svima koji prave filmove da provere podatke koji ih interesuju".

Prilikom potpisivanja dokumenta u sedištu FCS-a, Matić je primetio da je ranije bilo "nekih malo manje dobrih iskustava na nekim projektima gde su autori napravili neke greške, ne iz loše namere, nego zato što su prevideli neke stvari o sopstvenoj istoriji".

On je podsetio na "odgovornost koju svaki (filmski) autor koji se bavi istorijskim događajima preuzima na sebe".

Ristić je potpisivanje protokola ocenio kao značajan događaj zato što dve nacionalne ustanove pokazuju želju da sarađuju na dobrobit nacionalne kinematografije i očuvanja dostojanstvenog sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji.

Podsetivši da je Muzej je realizovao niz dokumentarnih filmova i da radi uveliko sa našim istaknutim rediteljima koji se bave određenim istorijskim temama kao što su Lordan Zafranović i Goran Radovanović, Ristić je rekao da je dragoceno što sve veći broj naših i inostranih filmskih stvaralaca konsultuje građu Muzeja i njegove stručnjake.

Prema njegovim rečima, Protokol će brzo rezultovati veoma konkretnim pozitivnim posledicama pošto će filmski stvaraoci u još većoj meri koristiti fondove Muzeja, koji raspolaže sa oko 200.000 jedinica, kao jedinstvena ustanova tog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

"Smatramo da je važno da našim i inostranim filmskim stvaraocima omogućimo potpuni uvid i korišćenje prebogate zbirke arhivskog, bibliotečnog, muzejskog, dokumentarnog i foto materijal kojima raspolaže Srbija i nijedna druga država u jugoistočnoj Evropi", naglasio je Ristić.

Direktor Muzeja žrtava genocida je upozorio da se "dešvalo u prošlosti da se određene istorijske teme u kinematografiji obrađuju na umetnički način ali ne sledeći u potpunosti istorijske činjenice, što je umelo da uznemiri javnost i izazove određenu dozu negodovanja".

"Cilj dokumenta i saradnje je da se spreče takvi slučajevi i da svi koji imaju potrebu prilikom realizacije svojih ostvarenja dođu u direktnu komunikaciju sa prvorazrednom građom na najjednostavniji mogući način. Verujemo da će to dodatno pojačati kvalitet filmskih ostvarenja", rekao je Ristić.

Preporuka za vas

Srdan Golubović o saradnji sa Nebojšom Glogovcem: Veliki glumci nude rešenja koja kao reditelj ne možeš ni da zamisliš
Sećanje na žrtve u Prebilovcima: Izložba o uštaškom masakru nad Srbima u Narodnom muzeju

Komentari (0)

Kultura