Aktuelno iz kulture

"Čovek koji je prodao svoju kožu" kao prateći program izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2022

-

15:24

"Čovek koji je prodao svoju kožu" kao prateći program izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija"
"Čovek koji je prodao svoju kožu" kao prateći program izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" - Copyright Fest/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U okviru pratećeg programa izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" ove nedelje u Galeriji Matice srpske publiku očekuje projekcija filma "Čovek koji je prodao svoju kožu", kao i diskusija "(Po)gledi ka migracijama".

S obzirom da cilj izložbe "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kreira prostor za društveni dijalog, u okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana različita predavanja i diskusije, autorska i stručna vođenja kroz izložbu, a svakog drugog utorka publiku očekuje GMS bioskop.

Projekcija filma "Čovek koji je prodao svoju kožu" je u utorak, 12. aprila u 19 sati.

U filmu u kome jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči, priča prati mladog, emotivnog i povremeno impulsivnog Sirijca, Sama, koji je napustio svoju zemlju i otišao u Liban bežeći od rata. Da bi mogao da otputuje u Evropu i započne život sa devojkom koju neizmerno voli, prihvata da bude model mladom i blaziranom savremenom umetniku kome dozvoljava da mu istetovira cela leđa.

Pretvorivši svoje telo u prestižni umetnički komad, Sam će shvatiti da ga je njegova odluka odvela do svega osim slobode. Kako kaže mlada rediteljka, Tunižanka Ben Hania, ovaj film je susret dva sveta koji se prožimaju, a upravljani su potpuno različitim kodovima. Sa jedne strane imamo svet elite u kom je sloboda ključni pojam, a na drugoj strani svet preživljavanja koji zavisi od trenutnih događaja i bez mnogo slobode izbora.

Izložba "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" kreirala je prostor za razgovor o fenomenu migracija u kontekstu ne samo vizuelne umetnosti, već i drugih humanističkih disciplina.

Kroz diskusiju prof. dr Vladimira Gvozdena i prof. dr Alekseja Kišjuhasa sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, publika će imati priliku da sagleda migracije kroz prizmu književnosti, sociologije i kulture u širem smislu.

Diskusija "(Po)gledi ka migracijama" biće održana u petak, 15. aprila u 19 sati, a razgovor će moderirati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. 

Kako podsećaju iz Galerije Matice srpske, u subotu se održavaju novi koncerti za bebe i decu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura